Od A do Ž

Avokado

Ko bi poznali blagodejne in zdravilne učinke avokada, bi ga zagotovo pogosto uživali.
Več...

B-vitamini (polnilci baterij)

Utrujenost od jutra do večera, slab imunski sistem, razdražljivost, ... Telo kliče po B-kompleksu! Vitamin B ni en sam vitamin, ampak predstavlja celo skupino vitaminov. Vsak od njih ima svoje ime, označeni so s črko B in številko. Večina teh vitaminov ima zelo pomembno vlogo: telesu pomagati izkoristiti energijo iz hrane. B-kompleks poskrbi, da hrana služi svojemu namenu, ne da se skladišči v maščobi.
Več...

Česen

V naravi že od nekdaj velja pravilo: vse, kar ima intenziven vonj in oster okus, je zdravilno. Česen je že tisočletja znan kot naravna pomoč proti revmatičnim obolenjem, astmi, hemoroidom, težavam z dihali, povišanemu holesterolu, raku, aterosklerozi, vnetnimi procesi in številnim drugim nevšečnostim.
Več...

Češnje

Češnje so zelo zdrave. Njihov sok in meso sta polna visokovrednih hranilnih snovi. Znane so po svoji posebni aromi, ki nas hitro zasvoji.
Več...

Encimi - Lakota pri polnem želodcu

Encime nujno potrebujemo za prebavo. Žal se nahajajo le v presni hrani. Ko se prebavila utrudijo, je encimov premalo in srečamo se s povečanim apetitom, pomanjkanjem energije, prebavnimi težavami, alergijami, avtoimunskimi obolenji.
Več...

Fige

Fige so polne zdravilnih in hranilnih snovi, zato jih lahko uvrstimo med zdrave prigrizke. Že ena figa oskrbi naše živčevje in možgane z vitalno močjo.
Več...

Grozdje

Grozdje nudi veliko bioloških snovi, ki so za naše telo zelo pomembne. Plod trte poleti in jeseni pridno črpa hranilne snovi, da lahko izdela kar največ vitaminov in z njimi okrepi svoja semena. Vendar grozdje ne služi le kot seme vinski trti, saj lahko veliko pripomore tudi k našemu zdravju in se ponuja kot idealna jesenska dieta.
Več...

Hruške

Jesen nam ponuja največ svežega sezonskega sadja, a po hruškah seže le malokdo. Menda pojemo vsaj trikrat več jabolk kot hrušk. Hruške vsebujejo zdravilne snovi, ki nam pomagajo utrditi imunski sistem in delujejo kot odlična preventiva ter priprava na zimo, ko nam bo manjkalo svežega sadja in naravnih vitaminov.
Več...

Kalcij

Kalcij je zelo pomemben mineral. Največ ga imamo v kosteh in zobeh. Le 1% kalcija se nahaja v telesnih tekočinah in tkivih, kjer sodeluje pri krčenju mišic in strjevanju krvi.
Več...

Krom - nadzornik našega apetita

Ste že doživeli neustavljiv napad lakote? Se vam to večkrat zgodi? Če imate poleg tega še povišan holesterol in težave s krvnim sladkorjem, takoj preberite prispevek o kromu.
Več...

Leptin - redilni hormon

Hormon leptin je zelo pomemben, saj ureja našo presnovo. Določa, kdaj in koliko smo lačni, ali se bodo maščobe skladiščile ali porabljale, vpliva celo na delovanje ščitnice.
Več...

Mišice odražajo starost telesa

Mišična masa začne po 30. letu počasi propadati. Procesa ne moremo preprečiti, lahko pa ga upočasnimo z vajami za moč in ustrezno prehrano. Šibka mišična masa vodi v debelost in propadanje telesa. Količino mišične mase članom Centra Zdravja in Zabave brezplačno izmerimo.
Več...

Redkvice

Redkvice so majhne korenine, polne zdravilnih učinkovin. Pred različnimi zajedavci in bakterijami ima redkvica močno obrambo – gorčična olja. Hitro jih okusimo in začutimo tudi mi; ko pojemo že eno samo redkvico, gorčična olja takoj pričnejo z uničevanjem bakterij in gliv na jeziku, sluznici dlesni, v želodcu in črevesju.
Več...

Soja

Soja je stročnica, ki jo gojijo po celem svetu. Je edina rastlina, ki lahko v naši prehrani popolnoma nadomesti beljakovine živalskega izvora. Soja vsebuje pomembne aminokisline (gradbene delce beljakovin), ki jih sicer najdemo le v mesu. V primerjavi z mesom ima soja prednost: je veliko laže prebavljiva.
Več...

Šparglji za pomladitev

Preberite prispevek o zdravilnih učinkih te zanimive zelenjave, ki so si jo včasih lahko privoščili le bogati. Če špargljev do zdaj niste pripravljali, jih boste zagotovo od danes naprej.
Več...

Zdravilne gobe

Zdravilne gobe imajo ogromno zdravilnih učinkov. Žal so pri nas še zelo neznane, čeprav so dobro raziskane. Izvrstne so za krepitev imunskega sistema, ki nato lahko premaga tudi najhujše bolezni. Zelo so primerne tudi za preventivo ter zdravljenje bakterijskih in virusnih okužb.
Več...