2. korak ZAČETEK DOBER - VSE DOBRO!

Kakšne zdravstvene težave ste odpravili s spremenjeno prehrano? Kako in v kolikšni meri ste spremenili prehranjevalne navade?

Moderatorji: MAJA, Marsy

2. korak ZAČETEK DOBER - VSE DOBRO!

OdgovorNapisal/-a MAJA » 21. feb 2010 00:11

Tokratni naslov zajema pravzaprav kar dva cilja: tako naš prvi kot naslednji korak.
Z znanim rekom vam želim sporočiti naslednje:

a) Če ste začeli piti toliko, kot potrebujete (in boste tako nadaljevali), bo šlo od zdaj naprej vse bolj po načrtih. V tem mesecu ste me nekateri nasmejali z vprašanjem, kdaj bo konec te naloge, da lahko prenehate s pitjem. Če želite biti zdravi in se otresti zdravstvenih težav, ki so posledica dehidracije, se kar navadite in sprejmite pitje vode kot svojo najljubšo navado. Zapomnite si: s to akcijo skupaj spreminjamo prehranjevalne navade in naloge niso mišljene za en mesec, ampak za celo življenje. In ne imejte slabega občutka, če vam še ne uspe vsak dan popiti 3 litre vode. Pomembno je, da se trudite in tega zavedate! Če si želite, vam bo uspelo.

b) Začetek dober – vse dobro se idealno navezuje na naš naslednji cilj. Če je začetek dneva dober, bo dober tudi cel dan. Verjetno se vam že svita, kam pes taco moli. Seveda, treba bo začeti zajtrkovati!

Naš drugi korak na poti do zdravja:
PRIČNIMO ZAJTRKOVATI

Od vsepovsod slišimo, da je zajtrk zelo pomemben obrok, ki ga ne smemo izpustiti, saj prazna vreča ne stoji pokonci ipd. Ponavadi nas obrazložitev te trditve niti ne zanima. Nekateri si mislimo, da je sigurno nekaj na tem, saj so nas že kot malčke učili, da je treba zajtrkovati. In pridno zajtrkujemo, vendar se ne ubadamo s tem, ali je naš zajtrk primeren. Veliko je pa tudi takih, ki ob misli, da je zajtrk pomemben, le zavijejo z očmi in si mislijo svoje (v smislu: »Če bi tale vedel, kako se meni zjutraj mudi, na hrano tudi pomisliti ne morem, sploh pa mi nič ne paše…«).

Nedavno sem imela priložnost poslušati predavanje zdravnice, ki je tudi poudarila pomen zajtrka. Pripisala mu je celo tak pomen, da je popolnoma vseeno, kaj damo zjutraj v usta, samo da to ni nič.
Čeprav nisem zdravnica, se z njeno trditvijo ne morem strinjati. Seveda se strinjam s tem, da je zajtrk pomemben, nikakor pa ni vseeno, kaj pojemo. Že moje počutje mi je zadosten dokaz, da ni vseeno, kaj je za zajtrk, saj imam po primernem zajtrku dovolj energije za delo in me ne napade dopoldanska in/ali popoldanska utrujenost, čemur ponavadi sledi še kak napad lakote, ki je najhujši v večernih urah.
Če imate težave z večernimi nažiranji (najpogosteje pograbimo sladkarije in kruh), malce razmislite o tem, kaj zajtrkujete – oz. če sploh zajtrkujete.

Verjetno vam ne povem nič novega s tem, če omenim, da naše telo potrebuje za svoje delovanje preko 100 različnih hranilnih snovi. Vsak dan, z vsakim obrokom. In tudi zajtrk je obrok. Hranilne snovi lahko razvrstimo na skupine: ogljikovi hidrati, maščobe in beljakovine. V vsakem obroku potrebujemo omenjena hranila, saj nam predstavljajo vir energije – tudi pri zajtrku.

O zajtrku sem že podrobneje pisala, zato se ne bi ponavljala. Vabim vas, da si preberete tale članek: http://www.zdravje-zabava.com/Clanki/clanek_vsebina.php?id=8&rubrika=Prehrana%20za%20zdravje .
Potrudite se in si vzemite čas za zajtrk, predvsem pa se zavedajte tega, da ni vseeno, kaj zjutraj pojeste.

Zelo pomembno je tudi, da zjutraj telesu zagotovimo tekočino, ki jo je izgubilo čez noč. Precej tekočine ponoči izločimo z dihanjem in potenjem in verjetno niste izjema ker morate na stranišče takoj, ko vstanete, saj se čez noč napolni tudi mehur. Že v prejšnji nalogi sem pisala o tem, da potrebujemo vodo zato, da se lahko telo razstruplja – po domače: se umije tudi od znotraj. Naše telo se najbolj intenzivno razstruplja ponoči in proti jutru, za kar porabi veliko tekočine in zato mu jo moramo zjutraj ponovno zagotoviti.
Več o razstrupljanju telesa si preberite v naslednjem članku: http://www.zdravje-zabava.com/Clanki/clanek_vsebina.php?id=1&rubrika=Razstrupljanje%20telesa
Če ste si vzeli čas in prebrali članek o zajtrku, lahko berete dalje ;)

Primeri zajtrka:
a) Omleta zelenjavo in sadjem:
- Potrebujemo: 4 beljaki, špinača, paradižnik, papirka, rezina polnovrednega kruha, grenivka
- Iz štirih beljakov, špinače, paradižnika in paprike naredimo omleto.
- Ob omleti pojemo kruh in grenivko.

b) Polnozrnati kruh s paradižnikovo skuto
- 200g nemastne skute, 2 žlici mleka, velik paradižnik, čebula, peteršilj, sol, 2 rezini polnozrnatega kruha:
- Zmešamo skuto in mleko. Paradižnik poparimo, olupimo in razrežemo. Čebulo nastrgamo in pomešamo s skuto, dodamo sol in peteršilj. Dobimo namaz, ki ga namažemo na kruh.

c) Sveži sir s kumarami
- 2 rezini polnozrnatega kruha, sveži sir (manj mastna skuta), sladka paprika, 100g kumar, koper
- Kruh premažemo s svežim sirom, posipljemo s papriko in obložimo z rezinami kumare. Garniramo s koprom.

d) Zajtrk s češpljami (za 2 osebi)
- Polnozrnata štručka, 50g svežega sira, 5 sladkih češpelj
- Štručko namažemo s sirom. Češplje pretlačimo in porazdelimo po kruhu.

e) Muesli z jagodami
- 100g svežih jagod, 1 čajna žlička limoninega soka, ½ čajne žličke medu, 3 jedilne žlice ovsenih kosmičev, ¼ litra pinjenca
- Jagode razrežemo na četrtine, jih pokapamo z limoninim sokom.
- Pinjencu dodamo med in ga stepamo z metlico, umešamo osvene kosmiče in jih posipamo čez jagode.

DOBER TEK!

Seveda omejeni recepti ne pomenijo edinega izbora primernih zajtrkov. Prepustite domišljiji prosto pot in prisluhnite svojemu okusu. Izogibajte se enostavnim sladkorjem, pekovskim izdelkom iz bele moke in prevelikim odmerkom (nasičenih) maščob. Poskrbite, da z zajtrkom zaužijete beljakovine, ogljikove hidrate, zdrave maščobe, vitamine in minerale (zato naj bo sadje sezonsko in sveže).

»Ampak jaz nimam časa, da bi zjutraj vse to pripravljal, kaj šele, da bi si nakupil vsa potrebna živila! Saj niti ne vem, kaj je primerno in kaj ne!«

Se najdete v tem pomisleku? Vsekakor niste osamljen primer takšnega razmišljanja. Priznam, da odkar sem mamica in zjutraj nimam dela samo s seboj, ampak tudi (predvsem) s hčerko, nimam časa za pripravljanje zajtrka, ki bi ga pojedla pri mizi. Več kot kdajkoli prej mi pomenijo tiste minute, ki jih na račun pripravljanja zajtrka lahko prespim, saj si za zajtrk pripravim nadomestilo obroka v obliki Herbalife 'šejka'. Res je praktičen, ker priprava ne vzame veliko časa, popijem ga pa kar v avtomobilu na poti v službo. Ker je lahko prebavljiv in vsebuje vse potrebne hranilne snovi, takoj začutim porast energije in v službi nimam težav z lakoto in dopoldansko utrujenostjo ter poseganjem po raznih sladkih prigrizkih in poživilih.

Herbalife Formulo 1 (šejk ali ploščico) vam toplo priporočam za zdrav začetek dneva, če jeste neprimeren zajtrk ali pa ga celo izpuščate.

Prednosti takšnega zajtrka:
- Preposta in hitra priprava.
- Z njim dobimo vsa potrebna hranila, ki nam dajo energijo za začetek novega dne.
- Zagotovi nam tudi nujno potrebno tekočino, ki jo zjutraj nujno potrebujemo (seveda tu mislim napitek – ob ploščici je treba nujno spiti kozarec tekočine)
- Nivo krvnega sladkorja naraste počasi in ne previsoko, zato kasneje nimamo težav z utrujenostjo in lakoto (se ne zgodi, da bi nam 'cukr padu')
- Vsebuje tudi vlakine, ki pripomorejo k boljši prebavi, zato nam tudi izboljša absropcijo hranil v črevesju.

V primeru, da iščete zares popoln zajtrk in se že zavedate pomena prvega obroka, vas povabim, da preizkusite, s čim sva zelo zadovoljna midva:

1.) Na tešče spijemo napitek Herbal Aloe. Več o zdravilnih učinkih te rastline in zakaj se priporoča napitek aloje ravno zjutraj na tešče, sem že razložila v prejšnjih napotkih (1. korak).
2.) Približno četrt ure po aloji spijemo instant zeliščni čaj . Zelišča v njem blagodejno vplivajo na naše razpoloženje, je močan antioksidant, pospeši tudi presnovo maščob, kar ni zanemarljiv podatek.
3.) Herbalife Formula 1 (shake).

Takšen zajtrk vam bo garantirano dal potrebno energijo do naslednjega obroka, vaše telo bo dobilo nujno potrebno tekočino z blagodejnimi učinki zdravilnih zelišč in soka aloje, tako da ga brez zadržkov lahko poimenujemo popoln zajtrk.

Za več informacij o zajtrku se lahko obrnete na naju in z veseljem vam bova odgovorila na vprašanja. Pišite na zdravje.zabava@gmail.com ali še bolje - oglasite se kar na forumu :)
Vse omenjene izdelke lahko naročite in dobite pri nama. Pred uporabo izdelkov se seveda pogovorimo o vaši željah in morebitnih zdravstvenih težavah, da z izdelkom prejmete tudi napotke, ki so ustrezni prav za vas.

Poskrbite za dober začetek dneva prav vsak dan!
Se beremo,
Maja
MAJA

Re: 2. korak ZAČETEK DOBER - VSE DOBRO!

OdgovorNapisal/-a Herro98 » 20. avg 2024 18:16

Na minha humilde opinião,Não há muitos cassinos on-line de grande porte. Recomendo fortemente que visite um da cassino GGbet para ter a melhor experiência de jogo, disse ele,Aqui você encontrará a https://ggbet-online.net/pt/ maior seleção de jogos - de jogos de mesa a máquinas caça-níqueis
Herro98

Vrni se na Spremenjen način prehranjevanja

Kdo je prisoten

Po forumu brska: Drograms, manual00 in 5 gostov