CENTER ZDRAVJA IN ZABAVE

Tradicionalna kitajska medicina

 TRADICIONALNA KITAJSKA MEDICINA – TKM

 
VZHODNA MEDICINA: preventiva, ZAHODNA: kurativa
Največja razlika med vzhodno in zahodno medicino je, da prva v ospredje postavlja preprečevanje, druga pa zdravljenje bolezni. V zahodnem svetu se medicina veliko ukvarja s sodobnimi boleznimi: ateroskleroza, artritis, možganska kap, demenca, razjede, diabetes, tromboza, visok krvni tlak… Odpraviti jih ne more, preprečili bi jih pa lahko.
 
Kombinacija tradicionalne vzhodne medicine in sodobne zahodne medicine je idealna popotnica zdravju.
 
Vzhodna medicina se trudi pogledati v prihodnost. Ugotovi, ali je morda trenutno zdrava oseba dovzetna za neko bolezen in nato preventivno ukrepa. Potencialna bolezen se tako verjetno sploh ne bo pojavila. Vzhodna medicina zdravi z aktiviranjem samoozdravitvenih mehanizmov našega telesa. Zahodna medicina poudarja uničevanje bakterij in virusov. Pozablja pa na dejstvo, da v zdravo telo kužne klice sploh ne morejo vdreti in se razmnoževati, ker jim to prepreči imunski sistem. TKM je bila v zahodnem svetu dolgo odrinjena na rob medicine – v nepreverjeno alternativno ali celo ezoterično področje, kamor sploh ne spada. Akupunktura že več kot 30 let ni obravnavana kot alternativa, temveč je priznana metoda zdravljenja tudi pri nas.
 
TKM postaja tudi na zahodu vse bolj priljubljena, saj je pridobila že veliko znanstvene kredibilnosti in rezultatov iz prakse.
 
TKM ni ezoterična, temveč je zelo sistematična in logična. Podrejena je cilju ohraniti ali povrniti zdravje. Od zahodne medicine se razlikuje v filozofiji; zahodna medicina je analitična, vzhodna pa sintetična. Tudi pojmovanje zdravja je različno. Zahodna medicina meni, da je zdravje stanje, ki ga lahko pokvari bolezen. TKM jemlje zdravje kot dinamično dogajanje, ki se bodisi dobro vzpostavlja ali ruši.
 
 
MERIDIANI in ENERGIJA QI
Diagnostika in zdravljenje TKM se zelo razlikuje od zahodnih metod, saj TKM poleg telesnih upošteva tudi duševne simptome, splošno konstitucijo in preteklo zdravstveno stanje osebe. Človeka obravnava celostno in ne pozna delitve na dušo in telo, ki je zahodni medicini tako zelo otežila delo. TKM je popoln medicinski sistem, ki je delno podoben zahodnemu. Zdravljenje temelji na teoriji o telesni energiji, ki se pretaka po meridianih. Kadar telo ni v energijskem ravnovesju, se začno pojavljati zdravstvene težave. TKM za uravnavanje pretoka energije uporablja različne metode zdravljenja: masaža Tui-Na, akupunktura, zelišča, prehrana, vadba ipd.  
 
 
TKM VEDNO POIŠČE IN ZDRAVI IZVOR BOLEZNI
Zdravnik TKM po pregledu z diagnostičnimi metodami ugotovi bolezenske simptome in dobi bolezensko sliko – diagnozo. Nato določi princip zdravljenja, ki ni simptomatsko (npr. zniževanje vročine, lajšanje lokalne bolečine…) Vedno se zdravi izvor bolezni, ki je porušil notranje energijsko ravnovesje. Dobra primerjava je način zdravljenja nalezljivih bolezni: zahodna medicina z antibiotikom uniči povzročitelja bolezni, TKM pa okrepi bolnikov imunski sistem.
TKM za zahodno medicino ravna zmedeno, saj pri nas lahko več ljudi dobi isto diagnozo, kitajski zdravnik bi pa pri istih bolnikih ugotovil vsakemu drugačno bolezensko sliko. Ista bolezen je lahko pri vsakem posamezniku nastopila iz drugega razloga. Zgodi se tudi obratno; ljudem z različnimi 'zahodnimi' simptomi lahko TKM ugotovi isto bolezensko sliko. To pomeni, da za isto zahodno diagnozo lahko TKM uporabi različne metode zdravljenja. In obratno; za različne zahodne diagnoze lahko TKM izbere enako zdravljenje.
 
PODOBNOSTI SODOBNE ZAHODNE MEDICINE in TKM
Obe medicini sta popolna medicinska sistema, saj zajemata znanost, izobraževanje, zdravstvo (preventiva in kurativa), rehabilitacijo in zdravstveno zavarovanje. Kitajci so zdravnika plačali, ko so bili zdravi. Kadar so zboleli, ni bil upravičen do plačila svojih storitev.
Obe medicini upoštevata formalno logiko, empiričnost, povezavo vzroka in posledice, diagnosticiranje na podlagi medicinskega znanja.
 
Prednosti tradicionalne kitajske medicine
 • Celostni pristop, ki ne ločuje psihičnega in fizičnega.
 • Zgodnje odkrivanje bolezni. Za TKM vsako slabo počutje pomeni bolezen, saj gre za porušeno notranje ravnotežje.  
 • Zelo učinkovita je v zgodnjih fazah bolezni zaradi upoštevanja objektivnih izvidov, ki jih zahodna medicina zanemarja; zdravnik pogosto odslovi bolnika z mnogimi težavami, ker ne najde objektivnih simptomov neke bolezni po zahodni doktrini. Ti pacienti v zdravniku TKM vidijo dobrega opazovalca in sogovornika, ki opazi mnoga patološka stanja in jih odpravi.
 • TKM učinkovito zdravi kronične bolezni, kjer zahodna medicina že obupa in simptome le lajša.
 • Metode in terapije niso agresivne in nimajo stranskih učinkov.
 • Je poceni; nizek indeks med ceno in učinkom.
 
Pomanjkljivosti tradicionalne kitajske medicine
 • Tradicionalna diagnostika se ne more primerjati s sodobno tehnologijo.
 • Zahodna medicina je mnogo bolj učinkovita pri akutnih stanjih, poškodbah in kirurgiji.
 
Zaradi omenjenega se priporoča v korist bolnika združiti obe veji medicine; prednosti zagotovo odtehtajo pomanjkljivosti. 
 
 
Zanimiva primerjava iz prakse
6 bolnikov z želodčnimi težavami  je bilo najprej obravnavanih pri zdravniku zahodne medicine, nato še pri zdravniku tradicionalne kitajske medicine.
Zahodni zdravnik jih je napotil na endoskopsko preiskavo. Vsi so dobili isto diagnozo – ulkusna razjeda. Tudi vsem šestim so predpisali enako zdravljenje.
Kako je pristopil zdravnik tradicionalne kitajske medicine – njegova opažanja, ki so pomagala postaviti diagnozo in potek zdravljenja:
 
 1. Močan, rdečeličen in glasen moški. Imel je temen urin, lepljivo rumeno oblogo na jeziku, pestila ga je zaprtost. Zdravnik je ugotovil prizadetost vranice.
 2. Bleda, suha ženska, rdečih lic, nenehno žejna, potile so se ji dlani, zaprta. Ponoči ni spala in se je veliko potila. Imela je suh jezik, brez obloge. Zdravnik je ugotovil, da je težavo želodca povzročilo pomanjkanje Yin energije.
 3. Bled, plahe narave, stalno zaspan, prija mu toplota, po hrani se bolečine želodca ublažijo. Škodi mu mraz. Veliko hodi na vodo, ima bister urin. Jezik je vlažen in bled. Zdravnik je ugotovil izčrpanost energije v tridelnem grelcu.
 4. Bled moški, z želodčnimi krči in rahlo drisko, oteženo gibanje. Pomaga mu toplota. Na jeziku debela bela, vlažna obloga. Zdravnik je ugotovil, da mu pretiran mraz kvari želodec in vranico.
 5. Gospe se kolca, peče jo zgaga, ima glavobole, v želodcu ostro bolečino, ki je po hrani še hujša. Stanje se poslabša v stresu in med menstruacijo. Je razdražljiva. Zdravnik je ugotovil neravnovesje energije med jetri in vranico.
 6. Bolnik toži nad močnimi bolečinami, ki se selijo tudi v hrbet. Hrana in dotik stanje poslabšata. Opaža črno blato, včasih bruhne kri. Bolnik je suh, temne polti, jezik je temnovijoličen. Zdravnik je ugotovil neravnovesje zaradi zastajanja krvi v želodcu

Zdravnik TKM ima drugačen pristop, saj upošteva mnogo spremljajočih simptomov, ki so nastali zaradi porušenega notranjega ravnovesja. 

Najbolje je ravnati po zdravi pameti in kombinirati vzhodno in zahodno znanje medicine.

 

V centru zdravja in zabave vas vabimo na kitajsko terapevtsko masažo Tui-Na, ki je priljubljena metoda tradicionalne kitajske medicine. 

Naročanje in več informacij: zdravje.zabava@gmail.com

 

 

VIRI:

Lee W. Zdravilna moč gob, Aurea press, 1999

Rožman in Osojnik, Tradicionalna kitajska medicina in akupunktura, Slovensko društvo za orientalno medicino, 1993