Prijetno in dišeče zdravljenje

 AROMATERAPIJA

aroma-terapija je terapevtska uporaba eteričnih olj
novost v centru zdravja in zabave
 
Aromaterapija je starodavna veda, ki dandanes lepo sovpada s trendom vračanja k naravi. Eterična olja imajo enako učinkovite farmakološke učinke kot priznana zdravila. Delujejo antiseptično, protivnetno, baktericidno in protivirusno. Zdravilni učinki so zdaj poleg tradicionalnih znanj potrjeni z mnogimi sodobnimi znanstvenim raziskavami.
 
ZGODOVINA
Aromaterapija ima začetke v starem Egiptu, kjer so uporabljali dišave ob mnogih priložnostih. Njihovo zdravilsko znanje je bilo ogromno, zato so se od njih učili tudi Grki in Rimljani. Eterična olja so bila temeljna zaščita pred epidemijami. Mnogi recepti so v uporabi še danes. Zdravnik, filozof in naravoslovec Avicena je razvil postopek pridobivanja eteričnih olj iz rastlin -  destilacijo.
 
ETERIČNA OLJA
Rastline tvorijo eterična olja s presnovo. Pomembna so za prilagajanje rastline na okolje, ščitijo pred zajedavci in infekcijami ter privabljajo žuželke. Zgradba eteričnih olj je zelo kompleksna; od 50 do več 100 spojin. Verjetno ravno zaradi tega bakterije in virusi ne postanejo odporni nanje; kot se to zgodi pri antibiotikih. Eterična olja niso mastna, temveč so hitro hlapljive, biološko aktivne kemične spojine. Iz rastlin jih pridobimo s postopkom stiskanja ali destilacije. Eterično in dišeče olje ni isto. Dišeča olja lepo dišijo, niso pa uporabna v terapevtske namene.
 
AROMATERAPIJA
Aromaterapija pomeni uporabo eteričnih olj za izboljšanje zdravja ter telesne in duhovne vitalnosti. Upošteva holističen pristop do zdravja in ne odpravlja zgolj simptomov. Eterična olja delujejo hkrati na več telesnih funkcij, zato so večnamenski zdravilni pripravki. Z aromaterapijo aktivno preprečujemo številne težave in vzdržujemo telesno in duševno kondicijo na nadvse prijeten način. Izvaja se na dva načina:
 
INHALIRANJE oz. VDIHAVANJE
Eterično olje zaznajo receptorji za vonj in pošljejo informacijo možganom. Ti vplivajo na živčevje in endokrini sistem. Na ta način lahko izvajamo aromaterapijo z namenom vpliva na vedenje in počutje: pomirja, stimulira, izboljša razpoloženje, ustvarjalnost, intuicija, učenje, pomnenje. Priporoča se pri težavah z dihali, lajšanju utrujenosti, stresa, tesnobe, glavobola.
 
KOŽNI NANOS (masaža, obloge)
Eterično olje se prek kože hitro absorbira v kri in limfo ter pride do notranjih organov. Zato je to najboljša metoda aromaterapije. Je tudi zelo prijetna in deluje celostno: poveže prednosti masaže in zdravilne učinke eteričnih olj. Vpliva na hormonsko delovanje (endokrini sistem); stimulira izločanje hormonov, ki uravnavajo apetit, tvorjenje inzulina, odziv na stres, spolni nagon in telesne funkcije.
 
 
ZDRAVILNI UČINKI AROMATERAPIJE
 
 
V centru zdravja in zabave vam ponujamo aromaterapijo več vrst:
 
1. MASAŽA
Na vašo željo oz. težave vam pripravimo mešanico eteričnih, ki jo dodamo masažnemu olju.  Primeri takšne aromaterapije: umiritev, dvig energije, sproščanje napetih in zategnjenih mišic, ogrevanje mišic, razstrupljanje telesa, proti celulitu, izboljšanje krvnega in limfnega obtoka, lajšanje bolečin in alergij, lajšanje revmatičnih bolečin in bolečih sklepov, karpalni sindrom, nega kože…
Izberete lahko švedsko oz. klasično masažo, kitajsko masažo tui-na, refleksno masažo stopal, anticelulitno masažo in hot stone masažo. 
 
2. INHALACIJA
Prostor lahko z mešanico ustreznih eteričnih odišavimo pri masaži, bioresonančni terapiji  in vadbi v namen sproščanja, dezinfekcije, proti prehladu, dvigu energije, lajšanje utrujenosti in vseh simptomov stresa, za umiritev…
 
3. PRIPRAVA OLJNE MEŠANICE ZA OSEBNO UPORABO
Lahko vam pripravimo mešanico eteričnih olj, ki jo boste uporabljali doma ali na delu kot inhalacijo ali nanos na kožo.
Primeri uporabe: dezinfekcija prostora, izboljšanje koncentracije; razširjene vene, krčne žile; lajšanje kašlja, bronhitisa, astme; proti glivicam, bradavicam, luskavici, aknam, lajšanje vnetij; antidepresivni učinki…
 
 
POMEMBNO!
Oljne mešanice pripravljamo sproti iz čistih naravnih eteričnih olj kontrolirane ekološke pridelave 
 
 
 
Za naročanje ali več informacij se nam oglasite na elektronski naslov:
zdravje.zabava@gmail.com
 
 
 
center zdravja in zabave
avgust 2015

VIR: Postić Slobodanka, Priročnik za uporabo eteričnih olj, Meander, 2006