CENTER ZDRAVJA IN ZABAVE

YOGA HARMONY

YOGA HARMONY

vstopite v čas in prostor brez stresa

Yoga Harmony je vadba, ki postavi v ravnovesje naše telo, um in duha. Omogoča nam, da za 60 minut pozabimo na svet okoli nas in se ponovno srečamo sami s seboj.

Hiter in stresen vsakdan nas prisili, da pozabimo nase in damo prednost neštetim obveznostim, pri katerih nenehno hitimo in lovimo minute. Ob napornem delavniku in (še posebej) pri malih otrocih pogosto sebe postavimo na zadnje mesto. To je idealna in sigurna pot, ki najprej vodi do osebnega nezadovoljstva, kmalu pa tudi do oslabitve imunskega sistema.

Yoga Harmony je premišljeno zasnovana vadba, ki antistresno vpliva na pomembna področja: telo, čustva, misli in duha.

V 60 minutah se sprehodimo čez 2 sklopa:

 • 30-minutno vadbo joge z vmesnimi dihalnimi vajami (pranayama) in
 • zaključimo s približno 30-minutnim vodenim sproščanjem yogo nidra.
 1. JOGIJSKE VAJE in POLOŽAJI - ASANE

  Napete mišice in zategnjeni sklepi so velika ovira pri sproščanju. Pred vodenim sproščanjem se razgibamo s 30-minutnim izvajanjem jogijskih položajev. Ti omogočijo sprostitev adrenalina, ki nam ga je nakopičil vsakodnevni stres, pridobimo na moči in gibljivosti ter se prijetno utrudimo.
  Program vaj sestavljajo vaje za izboljšanje moči, gibljivosti in ravnotežja. Vedno se ponudi vaje v različnih zahtevnostnih stopnjah, tako da so primerne tako za začetnike kot tudi za tiste, ki jogo že dobro obvladajo.
  Uvod v sproščanje predstavljajo dihalne vaje (pranayama), ki poskrbijo, da v telo pride več kisika.

 2. DIHALNE VAJE – PRANAYAMA

  Stres nas prisili v nenaravno – hitro in plitko dihanje. Nehote se takšnega dihanja navadimo in ga sprejmemo za normalnega. Ker pri plitkem dihanju ne uporabimo celotne kapacitete pljuč, pride v kri manj kisika. Tako se srečamo s stanjem, ko imamo v krvi manj kisika, kot bi ga potrebovali za normalno delovanje telesa. Zdravniki so s 40-letno raziskavo potrdili, da je večini bolezni skupna ista značilnost: prenizek nivo kisika v krvi.
  Tudi sami lahko naredimo preprost test, da ugotovimo, kako dobro/slabo smo preskrbljeni s kisikom: koliko sekund zdržimo ne da bi morali vdihniti? Kriterij dobrega zdravja je vsaj 40 sekund. Ste preverili?

  Le počasno in globoko dihanje omogočata kvalitetno oskrbo vsake celice telesa s kisikom. V takšnem stanju je naš imunski sistem stabilen, nismo podvrženi depresiji in mnogim drugim 'modernim' boleznim.
  Dobra novica je, da dihanje lahko nadziramo in tako postanemo imuni na stres. Zato so dihalne vaje (pranayama) idealen način kontrole stresa.
  Med počasnim dihanjem telo ne more biti pod stresom; nemogoče je dihati počasi in biti živčen, saj se umirijo tudi čustva, izločati se pričnejo antistresni hormoni. Posledično se umiri fizično telo in naš um.
  Če je tako lahko, zakaj vsi ne spremenimo dihanja? Ker je to navada in navade je težko spremeniti. Vodena pomoč pri tem je zelo dobrodošla.

 3. VODENO SPROŠČANJE - YOGA NIDRA

  Yoga nidra nas popelje v stanje t.i. dinamičnega spanca ali spanja v zavedanju. To je stanje med spanjem in budnostjo, ko spontano pridemo do stika zavesti in podzavesti.

Z izvajanjem yoge nidra dosežemo globoko fizično, čustveno in duševno sprostitev z notranjim zavedanjem.
Sistematično enourno sproščanje z yogo nidra je enakovredno štirim uram običajnega spanja.

Današnja družba za cilj materialnega preživetja popolnoma razprši človekovo energijo. Naš um izgubi ravnovesje, saj z mislimi potratimo ogromno energije in kopičimo preveč napetosti. Zaradi tega so se pojavile težave, ki jih včasih niso poznali – bolezni, ki so posledica stresa. Občutimo jih, ker se nismo sposobni prilagoditi hudim zahtevam in tempu sodobnega življenja.
Ker težava ni v telesu, temveč v načinu razmišljanja, sodobna medicina ne more odpraviti teh težav in bolezni.

Mir lahko najdemo le znotraj – nikdar zunaj nas samih.
Kadar je človek sproščen, postane naraven.

POTEK YOGE NIDRA

Yoga nidra traja 20-40 minut in je zelo preprosta. Leže, brez naporne koncentracije in kontrole dihanja poslušamo navodila. Pomembno je, da ne zaspimo, saj bi s tem izgubili zavedanje, ki je naš cilj. Sčasoma misli izgubijo zanimanje za zunanji svet in se avtomatično umirijo, zato se nam ni potrebno truditi, da bi umirili misli.

Yoga nidra se izvaja v poltemi, saj imata svetloba in tema močan učinek na možgane. Um je v svetlobi pozoren, v temi pa zaspi, zato potrebujemo poltemo.

  1. SKLEP: odločitev, namera, avtosugestija

   To je najmočnejša tehnika preoblikovanja lastnega uma. Odločitev je premišljena kratka izjava, ki se vtisne v podzavest. Ljudje pogosto sprejemamo odločitve, rezultate pa redko dosežemo. Če je tako, je bil sklep sprejet v času, ko um ni bil pripravljen. Med yogo nidra um pripravimo, da ozavesti odločitev.
   Ko namero vtisnemo v podzavest, se izrazi tudi na zavestni ravni in zato pripelje do sprememb. Um dobi moč; moč volje, zato lahko popravimo negativne vzorce. Postanemo izpolnjeni, uspešni, srečni. Pri Yogi nidra ne gre za hipnozo ali za tuje sugestije. Tu je vsak odgovoren zase in si oblikuje sugestijo sam. Govorjena navodila služijo le sprostitvi, medtem ko v hipnozi um in voljo osebe v celoti nadzira terapevt.

  2. KROŽENJE ZAVESTI – USMERJANJE MISLI

   Da se zavest ne umakne (popolno spanje), vzdržujemo zavedanje s poslušanjem navodil in izklopimo ostale čute.
   Izvajamo vizualizacije, zavedanje delov telesa, zavedanje dihanja.
   Tako naše zavedanje lahko postane popolno. Navodila v mislih ponovimo in čim hitreje usmerjamo misli po navodilih.

KORISTI REDNEGA IZVAJANJA YOGE NIDRA:

boljša kvaliteta spanja
boljše razpoloženje
boljša koncentracija
večja ustvarjalnost
okrepi se imunski sistem
usklajeno delovanje leve in desne možganske polovice
boljši pogled na življenje - pozitivna naravnanost
krvni tlak se uravna
sprostitev: umirijo se misli
uravnovesi se živčni sistem
spodbudijo se samoozdravitvene sposobnosti telesa
ublažijo se simptomi kroničnega stresa

Yogo nidra bi morali redno izvajati vsi, ki pogosto občutijo/se počutijo:


utrujenost, glavobole, težave z želodcem, napetosti v mišicah, zaskbljenost, anksioznost, nespečnost, perfekcionizem, potrebo imeti vse pod kontrolo (velika zahtevnost do sebe in okolice).

Udeleženci, ki bodo redno obiskovali Yogo Harmony v Centru Zdravja in Zabave, bodo lahko prejeli posnetek vodenega sproščanja yoge nidra, da jo bodo lahko redno izvajali tudi doma.

VTISI VADEČIH

Včeraj mi je bilo zelo všeč na Yogi Harmony, ker sem čakala na nekaj takega. Tako da jaz se prijavljam in bom redno hodila.

Yoga nidra ... mogoče sem preveč utrujena, saj sem že po prvem delu sproščanja zaspala. Proti koncu sem se zbudila in bila prijetno spočita... počutila sem se pa super! :) Hodila bi na fit jogo in yogo nidra (upam, da ne bom vedno zaspala).

Sem oseba, ki se zelo težko sprosti oziroma odklopi. Yoga nidra je bila meni nekaj posebnega: uspelo mi je za nekaj časa odpeljati misli. Celo nekaj časa sem sledila štetju. Jaz sem za to, da imamo v torkih po fit yogi še yogo nidra.

Sem vsekakor za to, da ob torkih fit jogi dodamo yogo nidra. Osebno nisem sledila vsem navodilom, ker sem 2x vmes zaspala. Sem pa tisto noč spala odlično (drugače imam resne težave s spanjem). Maja hvala za vaš trud za raziskovanja na yogijskih področjih!!!

Yoga Nidra mi je všeč in sem zelo zadovoljna, saj me privede do sprostitve telesa, ko pozabim res čisto na vse in se osredotočim z mislimi samo na svoje telo. Prvič mi je vse potekalo res hitro, posebno tisti del z odštevanjem. Proti koncu vaje pa je bil občutek kot da sem nekje nad oblaki in sem kar pozabila šteti, čeprav nisem spala. Bila sem ves čas budna. V upanju, da bo dovolj prijav, bi se z veseljem udeleževala Yoge Nidra tudi v prihodnje.

Čeprav sem zaspala, sem po jogi nidra bila zelo sproščena :) Tako da ja, jaz bi se je udeležila še naprej :)

Najprej sem preizkusila Fit jogo. Yoga Harmony je veliko lažja, 'dokaj' enostavna. Meni je bistvo lahka vadba, še bolj pa sprostitev. Dihalne vaje med jogo in zaključek z yogo nidra mi je super. Za prvič mi je šlo kar v redu, verjamem da bo s treningom veliko lažje. Navodila so bila jasna in lepo predstavljena. Že prvič sem se odlično sprostila.
Točno nekaj takšnega iščem... stres v službi, doma nespeči otroci, premalo spanja, nič časa zase, .... potrebujem nekaj točno takšnega. Večkrat mi je uspelo vstajati zelo zgodaj in izpeljati kakšno raztezanje, meditacijo... če pa je neprespana noč, mi to ne uspe. Zato zdaj vse upe, da kaj storim zase, polagam na te vadbe in jih komaj čakam.

Meni je bila Yoga Harmony všeč, še posebej tisti drugi del, yoga nidra. Nisem imela težav s sledenjem in sem se zares prijetno sprostila. Vsekakor bi bilo optimalno, če bi vsak intenzivni trening lahko zaključili na tak način.

Yoga Harmony je absolutno zanimiva kombinacija vaj. Izkušnje z jogo že imam, način, kako ste vi povezali določene ključne elemente, je zame sprejemljiv in zanimiv. Navodila so bil jasna in razumljiva. Zelo sem se sprostila, predvsem pri jogi nidri, zame je to zelo koristno. Tale sredina joga mi je dala dodatno energijo :)

Drugi del yoge harmony; Nidra, je fenomenalen in bi ga priključila tudi ob koncu Nirvane. Današnji človek, živeč v stresu na dnevni bazi, bi vsak potreboval neko obliko sproščanja. Meni osebno je to razmišljanje o svojem telesu, štetje, predihavanje-ustrezalo! Vsa navodila so bila razumljiva. Težje je bila -zame- pozornost pri štetju, me je parkrat odpeljalo... Uspela sem se sprostiti! In bi si želela nekakšno 10-30 min verzijo izvajat dnevno v udobju doma. Maja, hvala za vse!!

Nad vadbo Yogo Harmony sem navdušena. Po koncu sem bila popolnoma sproščena. Z veseljem bi redno obiskovala Yogo Harmonoy in Fit Yogo. Všeč mi je tudi ideja, da se drugim vadbam na koncu doda še yoga nidra.

Po enem mesecu vsakodnevnega sproščanja z yogo nidra lahko podelim zanimive izkušnje: opažam, da sem bolj spočita, saj bolj kvalitetno spim. Ponoči se ne zbujam več in zjutraj se zadnje dni spočita zbudim že pred alarmom budilke. Verjetno sem vsaj 3 tedne potrebovala, da sem med yogo nidra uspela umiriti svoje misli. Pri tem imam občutek, kot da se je ustavil čas - sicer sem precej 'control freak', zato se težko povsem umirim. V svojem vsakdanu opažam, da bolj zaznam življenje 'v trenutku' in se ne zapletam v misli, kaj se bo zgodilo, če se bo zgodilo to in ono... To predpisujem predvsem nameri, ki jo vsak zase sprejme ob pričetku izvajanja yoge nidra. Tudi druga odločitev, ki sem jo sprejela, se že kaže v spremembi mojega vedenja. - Maja, voditeljica

ZANIMIVOSTI

Z yogo nidra sprostimo vse tri tipe napetosti, ki jih omenja sodobna psihologija: mišične, čustvene in duševne. Na ta način lahko preoblikujemo svojo osebnost in dojemanje sveta okrog sebe.
Yoga nidra ne zahteva naporne koncentracije. Pri yogi nidra le sledimo navodilom osebe, ki vodi sproščanje in smo ob tem popolnoma sproščeni. Koncentracija bi ovirala tok zavedanja. Ni pomembno ali zavestno slišimo učiteljeva navodila, saj njegove sugestije delujejo na našo podzavest. Zato naj nas ne skrbi, če misli odtavajo ali se ne nikakor ne umirijo.
Ko um usmerjamo po navodilih, sistematično stimuliramo različne centre v možganih in se sprostimo. Vsak možganski center shranjuje milijone vzorcev in vtisov, ki vplivajo na naše vedenje.

Yoga nidra omogoča, da ozavestimo intuicijo. Kadar smo sproščeni, najbolje sprejemamo informacije in te se trajno vtisnejo v spomin. V tem stanju je um najbolj dovzeten; tu se skriva skrivnost izjemnih dosežkov velikih jogijev in swamijev.
Tovrstne navdihe so znali uporabljati Goethe, Newton, Napoleon, Mozart, Van Gogh, Einstein, Bohr in mnogi drugi znanstveniki.
V tem stanju se izrazi človekova prava narava, saj nismo čustveno povezani z umom, temveč z zavestjo. Zato lahko najdemo odgovore in rešitve za vse težave.

Nezavedni um in podzavest sta najmočnejši sili, ki vodita naše vedenje. Z yogo nidra lahko popolnoma nadzorujemo svoj podzavestni um. Temu se nato podredita tudi zavestni um in misli.
Kadar spremenimo le misli, še ne moremo pričakovati sprememb. Šele ko spremenimo svoj 'notranji jaz' (podzavest), lahko pričakujemo spremembe.
Z yogo nidra to storimo; vplivamo na podzavest, zato naš um postane ubogljiv.

VPLIV YOGE NIDRA NA MOŽGANE

Nevrofiziologija je potrdila, kar so jogiji vedeli in s pridom uporabljali že pred tisočletji: yoga nidra ima močan vpliv na možgane. Pomemben je vrstni red usmerjanja pozornosti po telesu, saj tako vzpostavimo tok energije, ki odpravi naše raztreseno zavedanje in omogoči ravnovesje možganov – umiritev. Tako vzpostavimo psihosomatsko ravnovesje, saj energijo iz čutil preusmerimo v samozdravljenje.

STOPNJE JOGE

V jogi obstaja 8 stopenj. Prve 4 so zunanje. Izvajamo jih z zavestnim umom: vadba jogijskih položajev in dihalne vaje. Naslednje 4 stopnje pa so višje, notranje. Vključujejo metode, da dosežemo višja stanja zavesti in se odmaknemo od čustev in čutov; zavest odmaknemo od zunanjega sveta ter se dotaknemo podzavesti.
Kadar je sprostitev res globoka, lahko yoga nidra odpre 7. in 8. stopnjo joge; meditacijo in višjo zavest.

Yogi S. S. Saraswati je v šoli poučeval 11-letnega dečka, ki je bil vedenjsko zelo problematičen in popolnoma brez motivacije za šolo. V stanju yoge nidra mu je predal vse svoje znanje; naučil se je govoriti 11 jezikov, zapise v sanskrtu na pamet, biblijo, koran… Deček se tega ni zaveda oz. spominjal. Pri 21 letih je odšel v ZDA, kjer je začel predavati v angleščini, čeprav nikoli ni obiskoval pouka.

Leta 1968 je yogi S. S. Saraswati učil 600 zapornikov yogo nidra. Vodstvo zapora mu je naslednji dan sporočilo: »Ste jih uročili? Odkar ste odšli, so mirni. Prosijo, da se vrnete in še vodite yogo nidra.« Zaporniki so omenjali boljše razpoloženje in manj prepirov.

za konec še pomembna misel:

Celo najhujši sovražnik nas ne more tako hudo prizadeti,
kot nas lahko lastni neukročeni um.

Ampak - ko ga enkrat obvladamo,
postane naš najbolj zvesti zaveznik.

-Dhammapada