CENTER ZDRAVJA IN ZABAVE

Projekt IZZIV 2018 uspešno zaključen

SPOMLADANSKI IZZIV 2018 USPEŠNO ZAKLJUČEN!

 

V Centru Zdravja in Zabave se trudimo delovati čim boj celostno in svoje člane na zabaven način spodbujati k čim bolj zdravemu življenjskemu slogu. Vsi se zavedamo, da vadba ni edini dejavnik, ki ključno vpliva na zdravje in da so tudi druga področja zelo pomembna. Predvsem prehrana, sprostitev in zadnje čase predvsem konstruktivno spopadanje s stresom. 

Zato poleg športnih izzivov (več gibanja, spodbujanje bolj raznolike rekreacije) člane vsako leto spodbudimo tudi k drugim spremembam. Vsak se zase odloči, koliko izzivov in na katerih področjih je pripravljen sprejeti. 

Letos je v spomladanskem izzivu sodelovalo približno 20 vadečih - včasih kakšen več, drugič manj 

Počasi že prihajajo njihove izkušnje, ki so prav navdihujoče. Prva se je oglasila ena izmed najmlajših članic, študentka Tanja, ki je nadvse zadovoljna opisala spremembe, ki jih je doživela zaradi zastavljenih sprememb.

Da bodo še komu drugemu v navdih, ideje z veseljem delimo z vami:

 
Pitje mlačne limonade zjutraj na tešče 
Prvi teden mi je bilo zelo težko, saj mi tista limona zjutraj enostavno ni pasala. Pa mi potem je kar šlo... Zdi se mi, da se mi je prebava močno pospešila! Vsak dan sem zjutraj uro po zajtrku opravljala veliko potrebo. Tudi prehlad se me je lotil nekaj tednov nazaj, pa se mi je po 3 dneh vse sčistilo! 
 
Pitje zadostne količine vode
Mojo prebavo je močno pospešilo tudi pitje 2,5 litra vode na dan. Pravzaprav sploh ne morem verjeti, da mi je to dejansko uspelo. Sprva mi je bilo prav v nadlego s seboj jemati plastenko vode in računati, koliko sem že spila in koliko še moram... Da ne omenjam, kolikokrat sem bila na stranišču! Z vztrajanjem se je ta nadloga spremenila v rutino; samoumevno je postalo, da grem v sobo z velikim kozarcem vode, od doma s plastenko vode ipd.  
Ugotavljam, da sem z zadostnim pitjem vode:
  1. mnogo manj utrujena (kljub fizičnim naporom in hitenju z enega opravka na drugega), 
  2. da grem na veliko potrebo več kot samo 1x na dan (glede na mojo hudo zaprtje pred spomladanskim izzivom je to super!), 
  3. da se je moja koža malce očistila in izgleda lepša. 
Kolikokrat me je pred izzivom "brez razloga" bolela glava... Najbrž sem bila takrat dehidrirana. To se v teh 2 mesecih in pol ni zgodilo! 
 
Gibanje
  1. Počepi: En mesec sem si zadala izziv počepov in po 30 dneh uspešno prišla do 250! 
  2. Zadnji mesec sem se lotila še 4-minutnih trebušnjakov. Trebušne mišice kar pošteno pečejo... 
  3. Tibetanske vaje in 5 aktivnih minut na dan (vojaški poskoki, globoki počep, opore, smuk poza): Vse skupaj mi je na dan vzelo okoli 10 minut, kar mi je sprva hodilo narobe, a z vztrajanjem mi je tudi to prišlo v rutino. 
 
Glede na to, da po 21.6. še vedno vestno opravljam "spomladanski izziv", mislim, da bom nadaljevala z njim še do septembra. 
S pitjem zadostne količine vode pa vsekokor vse življenje! 
Ko pripovedujem ljudem, koliko vode spijem, mi odvrnejo, da oni pa tega ne bi zmogli. 
Mislim, da se vse da, če se hoče! Sploh pa, če se gre za boljše zdravje in za izboljšanje počutja. 
 
Hvala za spodbudo k tem izzivom. Pravzaprav gredo res vse zahvale tebi, Maja, in tvojemu delu in spodbudam! 
Misel, da jih opravlja nekje še nekdo drug, mi je dala še dodatni zagon in motivacijo. 
 
 
Nadvse ponosni smo, kadar poleg skupinih aktivnih uric na koga vplivamo tudi, ko ni znami in še bolj takrat, ko dobimo tako navdušeno povratno informacijo. S tem je naš cilj dosežen ves naš trud poplačan. 

Tudi vas vabimo in spodbujamo k pozitivnim spremembam.
Za svoje zdravje smo odgovorni sami,
mi vam pa z veseljem pomagamo!

Center Zdravja in Zabave
junij 2018