CENTER ZDRAVJA IN ZABAVE

Tokrat je bila najbolj izzivalna Ema

 NAŠA EMA – SUPER BABI 
 
Center Zdravja in Zabave člane vsako pomlad povabi k 3-mesečnemu Body & mind izzivu. Izziv je celosten, saj zajema več področij: gibanje, prehrana, razstrupljanje, počitek in duhovni del oz. delo na sebi. 
V letu 2019 si je cilje najbolj celostno zastavila naša zvesta članica Ema, zelo prikupna gospa, drobne postave a zelo močne volje. 
 
"Ema vrti čas nazaj, saj je njeno telo za 15 let mlajše, kot trdi njen EMŠO."
 
Odlično se ji poda vzdevek super babi, saj nam je s svojo vitalnostjo lahko velik vzor. Prekaša namreč večino članic – pa ne zgolj po letih, temveč s svojo energijo, močjo, vzdržljivostjo in samodisciplino. Ema šteje mladih 53 pomladi in je z nami aktivna že 5 let. Je zelo prijazna in nasmejana gospa, ki zna čas vrteti nazaj, saj izgleda vsako leto mlajša. To so potrdile tudi meritve telesne sestave in bioresonančna analiza delovanja telesa: njeno telo je kar 15 let mlajše kot trdi njen EMŠO. 
 
V tem letu je redno obiskovala vadbi Power Pump in Fit Jogo. Priznam, da je Ema tudi meni pogosto za vzor, motivacijo in izziv, saj si pri Power Pumpu naloži največ uteži na drog, kar je konkretna spodbuda, da kakšen kilogram več dvignem tudi sama. 
 
Z nadvse prijetno in pozitivno naravnano gospo sva prijetno poklepetali. Tako je skromna, je bila kar malce v zadregi, ko je morala spregovoriti o sebi. Vendar se je le opogumila, saj bodo njene izkušnje nemara lahko velik navdih še za koga.
 
Vabimo vas k branju intervjuja, ki je nastal po opravljenem izzivu in nosi naslov: 
 
"Dosežki so le rezultat volje in dela.
To lahko doseže vsak, ki se za to odloči."
 
Naša skromna Ema se mi je po zaključku izziva 2019 previdno oglasila z naslednjimi besedami: 
Zasledila sem kar nekaj napredka pri zastavljenih ciljih. Nočem izpasti bahava in mislim, da moji "dosežki" ne zanimajo nikogar. Če dobro premislim, res niso. So le rezultat volje in dela, kar lahko doseže vsak, ki se za to odloči.
 
1. Ema, zakaj si se odločila, da boš sodelovala v letošnjem spomladanskem izzivu?
Vsako leto odkar hodim na vadbe, Maja, nam zastaviš spomladanski izziv. Moram reči, da se vsako leto po svojih močeh in volji, odločim, da sodelujem. S trdnim sklepom, da bom nadaljevala še naprej in da bo to postal moj način življenja. Po jutranji telovadbi se ves dan počutim bolje z zavedanjem, da sem že zjutraj nekaj dobrega naredila za svoje telo in predvsem duha. Energija, ki jo z vadbo dobim, mi daje veselje do življenja in tudi splošno počutje je boljše. 
Zakaj prav letos? Letos so se mi zdele naloge izziva posebno zanimive. Sploh narediti špago, he he. To je moja želja že vrsto let. Ko sem bila mlado dekle, sem jo lahko naredila in menim, da je to še vedno mogoče. Le vztrajna moram biti. Trenutno mi še ni uspelo doseči tega cilja, vendar bom v nadaljevala.
 
2. Cilje izziva si določimo na enem ali več področjih: vadba, prehrana, razstrupljanje, čas zase, dovolj spanja, umiritev, meditacija... Kako si si letošnji izziv zastavila ti?
 
a) IZZIV NA PODROČJU VADBE
 
ZJUTRAJ:
1. Uspeva mi, da zjutraj vstanem prej, vsaj ob pol šestih.
2. Začnem z 20-minutnim žvrkljanjem olivnega olja v ustih. Prebrala sem, da je žvrkljanje olja olivnega, lanenega, lahko tudi kokosovega, zjutraj, na tešče, zelo zdravo, saj tako iz ustne votline očistimo vse bakterije, ki se preko noči naberejo v ustih.
3. Med žvrkljanjem opravim jutranjo telovadbo 20 min; počepi, izpadni koraki, sklece, trebušnjaki, kombinacija vaj s 3 kg utežmi v vsaki roki. Sem se kar navadila na to vadbo in mi ni več v breme, temveč v veselje, saj storim nekaj dobrega zase. 
4. Izpljunem olje, umijem zobe in se postavim v oporo (plank), ki jo zdaj držim že več kot 6 minut!   Na to sem zelo ponosna. Zelo me je zabavalo, ko me je nekega jutra opazoval mož in tudi sam poskusil z držanjem mize. Sam ni zdržal niti minute. 
5. Sledijo raztezne vaje za špago.
 
V SLUŽBI:
V službi s sodelavko redno izvajava raztezne vaje, ki jih kombinirava s širokimi in ozkimi počepi ter izpadnimi koraki.
Sledijo široke in ozke sklece ob robu mize.
Dodali sva tudi asane iz joge: drevo, občasno tudi bojevnika. 
Najine vaje postajajo zahtevnejše in trajajo od 5-10 minut. Trikrat ali štirikrat v 8 urah. 
Občasno dodava tudi dihalne vaje: vsaj 8 globokih vdihov in izdihov; pri tem štejeva vsaj do 5. 
 
 
 
b) IZZIV NA PODROČJU PREHRANE
 
Poskušam prehranjevati čim bolj presno. Pri sladkarijah sem stroga in nisem grešila. Presne sladice sem sama pripravila.  
Redno izvajam poste. Trenutno sem na vodnem postu in se ga nameravam držati še teden dni. Moje počutje je odlično, npr. hoja v hrib zame ne predstavlja težave, saj nisem pretirano zadihana, moj korak je lahak in lahko dohajam tudi moške pri njihovem tempu.
 
Omenila si postenje. Zakaj si se odločila za post? Je težko?
Za post sem se odločila iz zdravstvenih razlogov. Že 24 let imam luskavico. Obiskovala sem dermatologe, a sem opazila, da moje zdravje z njihovimi predlogi zdravljenja slabi. Razvil se je psoriatični artritis in prizadel najprej manjše sklepe, kasneje tudi večje. Celo čeljust, da nisem mogla gristi. Tudi kolke, da sem s težavo hodila. Bolečine pri artritisu so bile že tako hude, da nisem mogla teči, v postelji me je ponoči moral obračati mož, ker se sama nisem zmogla... Zdravniki so predlagali injekcije, vendar sem morala pri 30. letih sprejeti odločitev glede morebitne ponovne nosečnosti.  Prestrašilo me je dejstvo, kako škodljive morajo biti te injekcije, če bodo moje telo trajno poškodovale?! Za nadaljnje zdravljenje se nisem odločila in čez 3 leta rodila hčerko. Opustila sem konvencionalno zdravljenje. Obiskala sem homeopata. Stanje se je izboljšalo v 3 mesecih in tako je še danes.
To je bil zame čudež in obenem veliko veselje! V naslednjih 23 letih sem  preizkusila ogromno alternativnih metod in prebrala ogromno literature. Vsaka od njih mi je pomagala nekaj časa.
 
Z leti sem prišla do spoznanja, da je telo sposobno pozdraviti sebe - prav tako kot je sposobno zboleti - da vse sami ustvarimo in v to sem vsak dan bolj prepričana!
 
Zakaj sem se odločila post? Spoznala sem mlajšega gospoda, ki je imel luskavico in se mu je s postom stanje izboljšalo. Takoj me je navdušil. Srečala sem ga v pravem trenutku. Bil me je pripravljen spremljati in mi svetovati. Z osebno zdravnico sva se dogovorili, da poskusim, dala mi je potrebni bolniški stalež. Tudi v službi so se strinjali, da poskusim še ta način zdravljenja, za kar sem jim izredno hvaležna, brez tega bi bilo težko stvar izpeljati do konca. 
Bilo je težko, čeprav lažje, kot sem pričakovala. Najtežja je bila odločitev prvega dne, da ne spijem jutranje kave, saj sem bila konkretna kofetarica.  Vsak dan je bilo lažje... postila sem se 21 dni. Ves čas posta sem kuhala kosilo za moža in hči ter pri tem prav uživala. Po 8. dnevu sem bolje videla in za gledanje televizije nisem potrebovala očal. Vonj se mi je zelo izostril.
Stanje kože se je, po pričakovanjih, bistveno izboljšalo. Luskavica še ni v popolnosti izginila, saj ni pričakovati, da bi se telo tako hitro regeneriralo. Čaka me še kar nekaj dela in še kar nekaj postenj do popolne ozdravitve. Je pa bistveno boljše in sem zelo vesela, da sem se odločila za ta korak.
Po končanem postenju se je začela tudi psihična preobrazba in sem bila na trenutke kar naporna. Čestitke mojemu možu in mlajši hčeri, da sta vse to prenesla!
"Luskavica je zame bila velika brca v rit!  Brez nje bi bila nemogoča oseba!" 
 
Postenje priporočam vsem. Sama sem morda naredila to napako, da sem se premalo poučila. Niti za hip mi ni  žal za to izkušnjo. Vesela sem, da mi je uspelo. Za uspešno postenje zelo potrebna motivacija in psihična priprava. Brez tega ne gre.
 
 
"Po 50. letih lahko rečem, da sem vesela, da živim in da se veselim življenja."
 
c) IZZIV NA MIND PODROČJU
 
Po 50. letih sem si zaželela zaživeti svobodno. Prebirala sem mnogo literature na to temo. Knjigi Vera vase 1 in 2, avtorice Alenke Rebula sta mi zelo pomagali. Tudi knjiga Ozdravimo strah Lisse Rainken me je navdušila; kot bi bila napisana o meni. Zanimiva je tudi knjiga Z umom nad medicino.
 
Uspelo mi je, da sem začela na svoje težave gledati z druge plati. To mi je spremenilo pogled na življenje. Zamere so izpuhtele. Na življenje zdaj gledam resnično s pozitivne strani. Razumsko sem vso teorijo že prej obvladala, v praksi pa še ni šlo. Zdaj mi je tudi v praksi končno uspelo. Vesela sem, da zdaj prav vse ljudi sprejemam takšne kot so; z ljubeznijo.  
Skratka - po 50. letih lahko rečem, da sem vesela, da živim in da se veselim življenja iz globine mojega srca. Opazila, da so se tudi ljudje začeli do mene vesti drugače. 
Nikogar več ne želim spreminjati, temveč samo sprejeti. Seveda je to najtežje v domačem okolju, predvsem pri otrocih, vendar mislim, da mi bo uspelo tudi na tem področju.
 
"Rada imam vse ljudi, jih sprejemam takšne kot so. Z ljubeznijo. Ljudje so se začeli do mene vesti drugače."
 
 
Ema, čestitke za celostno zastavljen in odlično izpeljan izziv. Bravo!
Za take korake je potrebno veliko samodiscipline. In ker je prisotna pozitivna naravnanost, si pritegnila k izzivu še druge ljudi. Čudovito! 
Zdaj je izziv končan. Zagotovo pa ostajajo še kakšni cilji za naprej, kajne?
 
Seveda vztrajam pri zdravem načinu življenja. Ko dosežeš nek cilj, se hitro pojavijo novi.
Vadba
Želim nadaljevati z jutranjo telovadbo. 
Mogoče vstajati ob 5h, da v miru postorim jutranji ritual in dodam še zdrav zajtrk. 
Osvojiti vrh Triglava in Špika. 
Prehrana:
Postati presnojedka in vzdrževati zdravo ravnovesje telesa.
Mind
Nadaljevati z vzdrževanjem miru v sebi in okolici. 
Delati dobro, deliti dobro voljo in širiti pozitivno energijo. 
Uživati v življenju v vsej njegovi lepoti!
 
"Želim delati dobro, deliti dobro voljo in širiti pozitivno energijo; uživati v življenju v vsej njegovi lepoti!"
 
 
Ema, iskreno se zahvaljujem, da si bila pripravljena svoje izkušnje deliti z nami. 
Upam, da bodo spodbudile še koga, da bo zbral pogum in moč, da naredi kaj dobrega zase. 
Hvala, ker si pripravljena svoj čas preživljati z nami. 
 
Maja, zelo vesela sem, da sem ena od članov Centra zdrava in zabave; da sem našla na spletu vašo stran in se lahko pridružila pri vadbi. Moram povedati, da so mi bili treningi na začetku kar hud zalogaj, saj sem imela kar nekaj let po vsaki vadbi muskelfiber. Všeč mi je, da je ponudba pestra. Všeč mi je, da se tudi vidva z Tomažem razvijata; da se trudita, da je vsako leto nekaj novega, zanimivega in da tudi v duhovnem smislu lahko pri druženju na vajinih delavnicah vsak odnese veliko dobrega, če le želi. Hvaležna sem, da sem vaju našla in da sta točno takšna kot sta!!! Hvala vama za vse! Upam, da se bomo družili še vrsto let.
 
 
december 2019