CENTER ZDRAVJA IN ZABAVE

Razstrupljanje telesa 2

 

Razstrupljanje telesa

(po knjigi dr. Jeniffer Harper)

Razstrupljanje je zelo učinkovit način preprečevanja bolezni. Dandanes smo ves čas izpostavljeni strupom, ki se v telesu nakopičijo v tolikšni meri, da začno ogrožati naše zdravje. Nekatere strupe dobimo v telo iz okolja, druge pa tvori kar telo samo med presnovo zaužite hrane. Če naš organizem deluje optimalno, do zdravstvenih težav seveda ne prihaja. Ko naše telo z izločanjem strupov ne dohaja več njihovega vnosa, pa zastrupljenost oslabi naše zdravje in notranje organe. Tako se sproži mnogo obolenj.
 
Dr. Harper navaja smernice kitajske medicine, ki so manj stresne za telo kot mnoge mnoge druge metode razstrupljanja. Avtorica poudarja, da za svoje zdravje ne bomo storili nič, če bomo izvedli razstrupljanje in se takoj nato vrnili k slabim navadam. Dosegli bi predvsem to, da se bi strupi v telesu začeli pretakati, nato pa bi se ponovno ustavili kje drugje v telesu. Nemogoče je pričakovati, da bi se po nekaj dneh sprememb uredil nered, ki smo ga vzpostavili z več leti nezdravega načina življenja.
 
Zdravniki naturopati trdijo, da so mnoge zdravstvene težave (hormonske motnje, utrujenost, glavoboli, vnetja, alergije, prebavne težave in mnoge oblike raka) posledica zastrupljenosti telesa. Protialergijska zdravila sicer ublažijo simptome, ne odpravijo pa vzroka za nastanek alergije, zato alergij z zdravili ne moremo ozdraviti.
 
Pri mnogih ljudeh se dogaja samozastrupljanje zaradi slabe oz. počasne prebave. V takšnem prebavnem sistemu se bakterije hitreje množijo in se vsrkajo nazaj v telo ter nadvladajo koristnim bakterijam, ki so ključnega pomena za naš imunski sistem.
 
Potreba po razstrupljanju nikdar prej ni bila tako velika kot dandanes tudi zaradi stresa. S stresom nastajajo t.i. stresni hormoni, ki povzročajo nove zdravstvene težave; srčne bolezni ali rak.
 
POZOR!
Razstrupljanja se moramo torej lotiti premišljeno: postopno, nikakor z radikalnimi spremembami!
Če od izredno nezdrave prehrane kar preklopimo na presno hrano, bodo uskladiščeni strupi zelo hitro prešli v kri do organov, s katerimi izločamo strupe (črevesje, koža, limfni sistem).
Če ti organi niso pripravljeni na takšno obremenitev, se znajdemo v t.i. zdravilni krizi. To pomeni, da telo hitreje sprošča prej uskladiščene strupe, kot jih organi izločanja zmorejo odstranjevati. To je nevarno, saj lahko pride do zastrupitve krvi in limfe.
 
Kitajska medicina poudarja, da radikalni načini razstrupljanja in spremembe prehrane (post ali presna hrana) lahko dodatno izčrpajo nekatere ljudi.
Telesu moramo omogočiti čas za prilagoditev na novo hrano, da se lahko spopade z izločanjem strupov in da so organi sposobni sodelovati med seboj.
 
Dr. Harper za večino ljudi priporoča postopno razstrupljanje v treh stopnjah: 
 

PRVA STOPNJA - osredotočena na prebavo

Bistvo prve stopnje je, da naredimo dober načrt razstrupljanja. V tej stopnji izboljšamo prebavo in prepoznamo hrano, ki našemu telesu ne odgovarja. Približno polovica celic, ki prestrežejo in uničijo škodljive snovi (naš imunski sistem), se nahaja v črevesu, zato je zelo pomembno, da najprej namenimo pozornost svoji prebavi.
Pri prvi stopnji je smiselno vztrajati 4 tedne oz. dokler sami ne začutimo, da smo pripravljeni na naslednjo stopnjo. Ravno tako kot razstrupljanje telesa, je pomembno razstrupljanje uma in duha, preden stopimo v drugo stopnjo.
 
Načrt za prvo stopnjo razstrupljanja:
 1. Smiselno se je odpovedati naslednji hrani in v prehrano uvrstiti živila, ki jo lahko nadomestijo:  
  • pšenični in rženi izdelki: raje jejmo riž, piro, proso, ajdo, testenine iz polnozrnate moke
  • kravje mleko in mlečni izdelki: raje uživajmo riževo, kozje, ovseno, ovčje ali sojino mleko
  • kava, pravi čaj: pijmo zeliščni ali zeleni čaj
  • sol: uporabimo nadomestek soli iz zelišč
  • sladkor: uživajmo manjše količine javorovega sirupa ali medu
  • ostala poživila: alkohol, čokolada in predelana hrana, mastne in ocvrte jedi
  • agrumi: so preveč učinkoviti 'čistilci', s čimer se organi razstrupljanja še ne zmorejo soočiti 
 2. Vsak dan popijmo vsaj 8 kozarcev čiste vode. Voda naj bo sobne temperature.
 3. Uživajmo veliko zelenjave; hitro podušene ali kuhane na sopari.
 4. Surovo sadje uživajmo zmerno (če ga še nismo vajeni), saj je močno čistilo.
 5. Poskrbimo za zadosten vnos kakovostnih beljakovin.
 6. Uporabljajmo hladno stisnjeno olje; oljčno, laneno, bučno ali iz drugih oreškov.
 7. Uživajmo polnozrnate izdelke.

 

DRUGA STOPNJA – organi razstrupljanja: koža, pljuča, limfni sistem

Na tej stopnji pomagamo telesu sprostiti strupe iz črevesja in zagotoviti usklajeno delovanje organov izločanja: kože, pljuč in limfnega sistema. Telesu omogočimo, da se sprosti. Osrednji organ razstrupljanja je črevo (kolon).
Sluznica v kolonu je pomembna naravna pregrada za strupe. Če uživamo predelano hrano, ki ne vsebuje vlaknin, prihaja do težav, med katerimi je najpogostejša sindrom prepustnega črevesa, ko črevesna vsebina prehaja nazaj v telo zaradi oslabljene črevesne sluznice. Če tega ne odpravimo, se nam začne podirati celoten imunski sistem.
Ker smo v prvi stopnji že opustili neustrezne jedi, smo zdaj pripravljeni obnoviti sluznico kolona in spodbuditi popolno delovanje črevesja.
Na tej stopnji zmanjšamo izpostavljenost snovem, ki slabijo naš imunski sistem in spodbudimo površinske organe izločanja. Na ta način izločimo snovi, ki povzročajo vnetja. Tudi ta stopnja naj bi trajala 4 tedne.
 
Načrt za drugo stopnjo razstrupljanja:
 1. Še vedno upoštevamo smernice iz prve stopnje.
 2. Povečamo vnos živil, ki vsebujejo veliko vlaknin: zelenjava in polnozrnata živila (rjavi riž, proso, pira).
 3. Uživajmo veliko zelenjave, saj vsebuje veliko vode in na telo deluje bazično – pomaga pri razkisanju. Zelenjava vsebuje tudi veliko topnih vlaknin, ki preprečujejo vsrkavanje strupenih snovi.
 4. Uživajmo laneno seme, saj vsebuje pomembne snovi: aminokisline, omega-3 in omega-6 maščobne kisline, vitamine, minerale in vlaknine, ki z nastankom sluzi v prebavilih pomagajo odpraviti vnetja.
 5. Na drugi stopnji se izogibajmo beljakovin živalskega izvora, saj upočasnijo prehajanje hrane skozi črevesje. Odličen vir beljakovin so lahko sezamova, bučna in sončnična semena.
 6. Uživajmo veliko stročnic (fižol, leča, jedi iz soje). Čez noč jih namočimo v vodi z limoninim sokom. To prepreči delovanje snovi, ki povzročajo vetrove in slabo prebavo.  
 7. Uživajmo naravna odvajala: slive, fige, ohrovt, rabarbara, peteršilj.
 8. Pri pripravi hrane uporabljajmo morske alge, ki pomagajo pri razstrupljanju. Vsebujejo snov, ki poveže težke kovine in radioaktivne snovi v neškodljivo sol, ki se izloči skozi črevesje. Pomagajo tudi pri izločanju črevesnih zajedavcev.
 9. Uživajmo naravne antibiotike: čebulo, česen in hren.
 10. Uporabljajmo cimet, saj deluje proti bakterijam.
 11. Pijmo zeleni čaj, ki deluje protibakterjisko, protivirusno in protirakavo.
 12. Svež ingver nastrgajmo v vročo vodo, da pospešimo prebavo.
 13. Ogibajmo se sadju, saj vsebuje veliko sladkorja, kar lahko pospeši glivične okužbe (npr. s Candido). Candida je gliva, ki je v našem črevesu najpogostejša. Lahko se preveč razmnoži (zaradi stresa, kontracepcijskih tablet, antibiotikov, neustrezne prehrane), čemur pravimo kandidaza. Kaže se pa tudi pri različnih vnetjih (ustna, nožnična).
 14. Pijmo sok iz aloje: saj pomaga pri prebavi (pospeši pomikanje blata skozi kolon) in pomaga obnoviti prepustno črevesno steno, da prepušča manj strupov.
 15. Uživajmo mekine afriškega trpotca, ki s sten črevesa odstranijo prilepljeno blato.
 16. Izpiranje kolona*: po dveh ali treh tednih upoštevanja druge stopnje se zatrdeli odpadki v črevesju nekoliko zrahljajo, zato je priporočljiv obisk pri strokovnjaku, ki opravlja kolonik, da odstranimo zagozdeno blato. Tako bomo poskrbeli, da telo ne bo več vsrkavalo strupov iz teh oblog. Preden se odločite za kolonhidroterapijo, se posvetujte z zdravnikom, saj se odsvetuje oslabelim ljudem. Po črevesnem čiščenju naj bi se v črevesju ponovno naselile koristne bakterije (probiotiki) in glive, ki preprečujejo škodljivim bakterijam in glivam, da bi se prekomerno razmnožile. Ljudje, ki so imeli pred tem težave s prebavili, naj jemljejo probiotike najmanj dva tedna.

*Podobno kot kolonhidroterapija učinkujejo tudi vlaknine za čiščenje črevesja iz paketa PROTEX, ki jih lahko naročite pri nas.

Za vzpostavitev zdrave črevesne flore ponujamo odlične prebiotike. 

 

TRETJA STOPNJA – jetra in ledvice: organi globinskega izločanja strupov

Ta stopnja je osredotočena na delovanje jeter in ledvic. Tudi ta stopnja naj bi trajala vsaj 4 tedne.  
Pri tej stopnji se osredotočimo na uživanje hrane rastlinskega izvora in se izogibamo predelani hrani. V tretji stopnji je telo že dovolj močno, da se zoperstavi posledicam stresa in strupom iz okolja. Skozi prejšnji dve stopnji se je prebava uredila in površinski organi razstrupljanja so že očiščeni. Zdaj so na vrsti še jetra in ledvica. Jetra nekatere strupe takoj nevtralizirajo, druge pa spremenijo v takšno obliko, da se topijo v vodi in jih lahko izločijo ledvice. Če je strupov preveč in/ali jetra ter ledvice delujejo oslabljeno, se strupi začno nabirati v telesu. Na to kažejo slabost, glavoboli, izčrpanost, zmedenost, tesnoba in potrtost. Jetra čistijo kri, kar se najbolj intenzivno dogaja med 23. in 3. uro ponoči. Zato kitajska medicina pravi, da moramo v tem času ležati, da kri ne odteka v druge dele telesa. Če jetra ne zmorejo zadovoljivo očistiti krvi, začne zastajati življenjska energija (či), kar se kaže v nervozi in tem, da se zjutraj zbujamo utrujeni.
Strupi se najpogosteje zadržujejo v maščobnem tkivu, ki se začne v tretji stopnji razgrajevati. S tem se strupi začno prosto pretakati po telesu. Zaradi tega lahko nastopi zdravilna kriza; to je en od mehanizmov telesa, ki bi rad najhitreje nazaj uskladiščil strupe. To bi omenjene simptome sicer začasno omililo, situacije pa ne bi rešili. Pojavi se želja po nezdravi hrani (npr. čokolada).  
 
Načrt za tretjo stopnjo razstrupljanja:
 1. Opustimo tobak, alkohol, kofein, nasičene maščobe, kravje mleko, pšenico, kvašene jedi in meso.
 2. Če le lahko, zmanjšajmo vnos farmacevtskih zdravil – lahko tudi pod strogim zdravniškim nadzorom.
 3. Zmanjšajmo izpostavljenost strupom iz okolja, kolikor le lahko na to vplivamo: hlapi barv, izpušni plini, raztopila, gnojila, herbicidi, pesticidi, …
 4. Upoštevajmo napotke glede prehrane iz prvih dveh stopenj.
 5. Uživajmo veliko glavnate zelenjave (brokoli), limon, črnega grozdja, česna, soje, rožmarina in kurkume. Ta živila vsebujejo veliko snovi, ki razstrupljajo telo in ga varujejo.
 6. Uživajmo živila kislega okusa, saj spodbujajo delovanje jeter: limonin sok v topli vodi, grenivkin sok in agrumi na splošno.
 7. Uživajmo antioksidante: paradižniki, vodna kreša, korenje, paprika, rdeča pesa, jagode.
 8. Uživajmo zdrave beljakovine, saj vsebujejo pomembne aminokisline, ki vežejo in nevtralizirajo strupe.
 9. Uživajmo veliko B-vitamina: B-vitamin spodbuja delovanje encimov, zato je smiseln dodatek za boljše razstrupljanje.
 10. Uživajmo živila, ki vsebuje žveplo: česen, čebula, rdeča paprika, brstični ohrovt in brokoli. Tudi žveplo spodbuja delovanje encimov.
 11. Pijte sveže sokove iz limone, korenja, ingverja in jabolk.
 
Pri vsaki stopnji so prvi dnevi najtežji, saj se telo pogosto odziva z glavobolom ali utrujenostjo.
Dr. Jeniffer Harper navaja tudi različne vede, ki nam med razstrupljanjem telesa lahko zelo pomagajo in izboljšajo učinke razstrupljanja:
naturopatija, nutricionalna medicina, zeliščna medicina, aromaterapija, refleksologija (naročite se tudi pri nas), akupresura in tradicionalna kitajska medicina (izvajamo terapijo tui-na).
 
Tudi drugi avtorji, ki pišejo o razstrupljanju, pogosto navajajo, da razstrupljanje telesa ne mora biti dovolj učinkovito, če zajema zgolj fizično telo. Prav tako je pomembno, da se poglobimo tudi v svojo duševnost ter pozitivno vplivamo na svoje misli in čustva.
Dr. Harper v svoji knjigi RAZSTRUPLJANJE lepo opisuje vse postopke, zato je najbolje, da jo temeljito preberete, če bi radi zares dobro poskrbeli za svoje zdravje in boljši način življenja.
 
OPOZORILA - pred razstrupljanjem se posvetujte s strokovnjakom:
 • Če ste noseči ali če dojite.
 • Pred ali po večjem kirurškem posegu, ko je telo še slabotno.
 • Če trpite za dolgotrajno telesno ali duševno boleznijo.
 • Če imate več kot 65 ali manj kot 18 let.
  
Kateri letni čas je najbolj primeren za odstranjevanje strupov iz telesa?
 • ZIMA: Zimski čas je najmanj ustrezen za razstrupljanje, saj je čas mirovanja. V teh mesecih je idealno uživati polnozrnato prehrano s kuhano zelenjavo in rižem, da telo dobi več vlaknin. Te bodo omogočile lažje odstranjevanje odpadnih snovi.
 • POMLAD: Tradicionalna kitajska medicina pravi, da v tem času pride do izraza energija jeter, zato je pomlad idealna za razstrupljanje.
 • POLETJE: Poleti bujno rastejo vse rastline in tudi telesna energija je najmočnejša, zato je očiščevalna hrana idealna.
 • POZNO POLETJE in JESEN: Tradicionalna kitajska medicina to obdobje povezuje s črevesjem in kožo, zato je jesen primerna za čiščenje črevesja in uživanje sezonskega sadja.
 

HRANA Z MOČNIMI UČINKI RAZSTRUPLJANJA

ARTIČOKE
Spodbudijo nastajanje žolča, ki ima pomembno nalogo – prenos strupov v črevesje, od koder se lahko izločijo iz telesa. Z raziskavami so ugotovili, da je pol ure po zaužitju artičok proizvodnja žolča povečana za 127%. Poleg tega so študije pokazale, da zaradi antioksidantov v artičokah prosti radikali občutno manj škodujejo jetrom. Članek o antioksidantih in prostih radikalih lahko najdete na naši spletni strani (povezava...).
 
AVOKADO
Avokado veže nase strupe in razoroži proste radikale. Raziskave so potrdile, da so ljudje z višjo ravnjo antioksidanta glutationa, ki ga vsebuje avokado, veliko bolj zdravi, imajo manj možnosti da zbolijo za artritisom, ki ga pri obolelih strupi v telesu le stopnjujejo.
 
ČESEN 
Vsebuje snov alicin, ki pomaga vezati strupene snovi (živo srebro, strupeni dodatki v hrani in kemične različice estrogena), ki se tako lahko izločijo iz telesa. Poleg tega pomaga vzpostavljati kislo-bazično ravnovesje v telesu.
 
JABOLKO 
Vsebuje antioksidante, ki znižujejo raven holesterola v krvi. Zelo pomembna za naše zdravje je tudi vlaknina pektin, ki v črevesju veže nase strupene težke kovine (živo srebro in svinec) ter na ta način spodbudi njihovo izločanje. Telesu pomaga tudi pri izločanju kemijskih dodatkov v hrani.
 
KIVI 
Vsebuje veliko C-vitamina, ki je močan antioksidant, telesu pa pomaga tudi pri proizvodnji nujno potrebne snovi za razstrupljanje, ki jo sicer vsebuje tudi avokado (glutation). Z raziskavo so ugotovili, da se je pri ljudeh, ki so uživali več C-vitamina, nivo glutationa dvignil za 50% že v dveh tednih.
 
RDEČA PESA
Tudi rdeča pesa vsebuje snovi, ki nase vežejo težke kovine. Poleg tega znižuje nivo holesterola in pomaga izločiti odpadne snovi iz telesa. Vsebuje tudi snov, ki zavira rast tumorjev in rakastih celic, poleg tega pa pomaga jetrom, da učinkoviteje delujejo proti strupom.
 
SUHE SLIVE 
Vsebujejo zelo veliko antioksidantov in snovi, ki so naravna odvajala in spodbujajo naravno krčenje črevesja. Tako poskrbijo, da se odpadne snovi manj časa zadržujejo v telesu in se zmanjša možnost, da bi se strupi iz blata vsrkali nazaj v telo.
 
MORSKE ALGE 
Raziskave so potrdile, da morsko rastlinje veže nase radioaktivne snovi, ki jih v telo vnašamo s hrano. Nase vežejo tudi težke kovine in na ta način omogočijo, da jih telo izloči.
 
VODNA KREŠA 
V telesu poveča količino encimov, ki jih potrebujemo za razstrupljanje. Dokaz: kadilci, ki so uživali vsak dan vodno krešo, so z urinom izločili veliko rakotvornih snovi, medtem ko pri ostalih kadilcih tega v urinu ni zaznati v tolikšni meri.
Pomaga pri nastajanju rdečih krvničk ter tako pripomore k boljšemu krvnemu obtoku.
 
ZELENJAVA (predvsem iz družine križnic) 
Zelje, ohrovt, brstični ohrovt, špinača, brokoli in cvetača imajo veliko moč razstrupljanja. Zavirajo delovanje zelo strupenih snovi v telesu in vsebujejo snovi, ki pomagajo k bolj učinkovitemu delovanju jeter.
 
ŠPARGLJI: preberite prispevek ŠPARGLJI za mladosten videz in počutje
 
TOFU – sojino meso
Tudi tofu ima sposobnost vezave težkih kovin, da se lahko izločijo iz telesa. Raziskava je pokazala, da se je ljudem znižala količina svinca v telesu, ko so uživali 100g tofuja na dan. Sicer pa je tofu zelo zdrav vir beljakovin, ki vsebuje malo maščob, zato je izvrstno nadomestilo za belo meso.
 
VODA 
Večina od nas trpi pomanjkanje vode in ravno zato se strupi zadržujejo v telesu. Vodo potrebujemo, da odplakne strupe iz telesa. Zato popijmo vsaj 8 kozarcev vode na dan in uživajmo hrano, ki vsebuje veliko vode: hruške, grozdje, kumare, lubenice, …
  

ČESA ŠE NE SMEMO POZABITI MED RAZSTRUPLJANJEM?

GIBANJE
Pri telesni vadbi imamo pogosto v mislih le hujšanje, krepitev mišic ali pridobivanje vzdržljivosti. Ne zavedamo pa se, da z vadbo lahko telo učinkovito očistimo strupov. Če želimo doseči ta cilj, moramo združiti dve vrsti vadbe – aerobno in vzhodnjaški tip vadbe.
V Centru Zdravja in Zabave vam ponujamo raznolike vadbe za vse generacije. 
 
 
a) AEROBNA VADBA (tek, aerobika, plavanje, hoja, tenis …) 
Pozitivno vpliva na zdravje: krepi imunski sistem, srce, pljuča in kosti, pripomore k boljšemu spanju in podaljšuje življenje. K razstrupljanju pripomore zaradi naslednjih procesov:
 • ZNOJENJE: sicer večino potu predstavlja voda, nekaj pa je tudi soli in strupov. Več kot se znojimo, več strupov lahko izločimo skozi kožo.
 • DIHANJE: ker se dihanje pospeši, se pospešeno izločajo tudi strupi, ki nastajajo v pljučih.
 • DELOVANJE ČREVESJA: pri ljudeh, ki telovadijo, zaužita hrana pride čez prebavni trakt za 60% hitreje kot pri ljudeh, ki so pasivni.
 • VARNA RZGRADNJA MAŠČOBE: kadar se razgrajuje telesna maščoba, se začnejo po telesu pretakati strupi, ki so bili shranjeni v njej. Med vadbo to poteka dovolj počasi, da telo zmore izločiti strupe. Pri strogih dietah pa se sprosti toliko strupov, da jim telo ni kos.
 • DELOVANJE LIMFNEGA SISTEMA: limfni sistem žal nima črpalke, ki bi poganjala limfo po telesu, kot je to za kri srce. Pretok limfe je odvisen predvsem od krčenja mišic in te se med vadbo krčijo veliko bolj intenzivno.
 • Pridružite se nam na strokovno vodenih vadbah v centru zdravja in zabave! (več...)
PROSTI RADIKALI: v stresnih situacijah in med vadbo v telesu nastajajo prosti radikali. Če se gibljemo redno in zmerno, telo dobro opravi s temi prostimi radikali. Kadar pa je vadba preveč intenzivna in dolgotrajna, pa dodatno obremenimo naše organe razstrupljanja.
 
 
b) VZHODNE SMERNICE GIBANJA (joga, tai či, či gong):                                                                                                  
 • PRAVILNO DIHANJE: raziskave so pokazale, da tisti ljudje, ki jim pljuča delujejo dobro, živijo najdlje. Pljuča so najmočnejša obramba v boju proti strupom iz okolja. Pravilnega dihanja in dihalne tehnike PLB se naučite pri nas na jogi Nirvana
 • RAZTEZA MIŠICE in SPROŠČA STRUPE: če so mišice zakrčene in toge, se v njih zadržujejo strupene snovi. Kadar mišice raztezamo, se strupene snovi sprostijo v krvni obtok in telo jih lahko izloči. Mnogim bolnikom po kemoterapijah ravno zato svetujejo, naj se začnejo ukvarjati z jogo, da bodo izločili škodljive sestavine zdravil.
 • URAVNAVA NOTRANJO ENERGIJO: tradicionalna kitajska medicina uči, da zastajanje življenjske energije (či) začne kopičiti strupe in telo ne deluje več tako, kot bi moralo. S pomočjo pravilnega dihanja in vaj lahko sprostimo te blokade energije. Zato nekateri jogijski položaji spodbudijo razstrupljanje.
 • POMAGA pri SOOČANJU S STRESOM: rezultati raziskav so pokazali, da z jogo že v nekaj minutah znižamo povišan krvni tlak, ki ga je povzročil stres.
 • SPODBUJA DELOVANJE LIMFNEGA SISTEMA: tudi tu gre za krčenje in raztezanje mišic, kar poganja pretok limfe
 • Vpišite se na naše tečaje joge v Centru zdravja in zabave! (več...)
 
 
SAVNE IN PARNE KOPELI
Savnanje in parne kopeli krepijo zdravje in razstrupljanje telesa. Mnoge raziskave potrjujejo blagodejne učinke teh postopkov. V savni se pospeši krvni obtok, zato večja količina krvi pride do kože. Ker kri prinese s seboj strupe, se ti laže izločijo s potenjem skozi kožo. Če želimo spodbuditi razstrupljanje s savno, je priporočljivo v savni ostati 10 do 20 minut. Pred, med in po savni pa pijte veliko vode. Če imate zdravstvene težave, se pred obiskom savne posvetujte z zdravnikom.       
Kadilci in savna: kadilcem med savnanjem na brisačah pogosto nastanejo rumenkasti madeži. To je katran, ki ga izloči telo. Celo na klopeh v savnah za kadilci ostajajo tanki črni sloji katrana. Mogoče vas bodo od kajenja odvrnila naslednja dejstva:
 • 20 minut po prenehanju kajenja se krvni tlak in srčni utrip vrneta na normalen nivo
 • 8 ur po zadnji pokajeni cigareti se raven nikotina v krvi zniža za 50%
 • Ko mine 24 ur, je ogljikov monoksid že počiščen iz telesa, pljuča pa začnejo čistiti sluz.
 • Po dveh dneh telo že izloči ves nikotin. Izboljšata se voh in okus.
 • Tri dni po prenehanju kajenja občutimo več energije in laže dihamo.
 • V naslednjih dneh se izboljša prekrvavitev, kar se pokaže tudi na koži, ki postane bolj sijoča.
 • Po nekaj mesecih se izboljša delovanje pljuč za 10%, izzveni pa tudi kašelj.
 • Po 15 letih boste na istem kot nekdo, ki ni nikdar kadil.
Vse to se zgodi ne glede na starost, ne glede na to, koliko časa ste kadili in kako strasten kadilec ste bili. Nikoli ni prepozno!
 
KOFEIN
Za večino ljudi se dan ne more začeti brez skodelice čaja ali kave. Kofein je v majhnih količinah lahko koristen in pomaga pri razstrupljanju. Kadar pa spijemo tri skodelice kave in več, pa je kofein za telo nevaren. Zavedati se moramo tudi dejstva, da več kot kofeina zaužijemo, več ga telo zahteva. Kofein vsebuje snov, ki jo izloča tudi naše telo, da pomiri možganske celice in s tem prepreči preveliko dejavnost, ki bi ji sledil padec energije. Kofein 'prehiti' delovanje telesa, kar nam da kratkotrajen občutek višjega nivoja energije. Sledi padec energije, za nov zagon pa ponovno posežemo po kofeinu in potrebujemo ga vedno več. Če ga zaužijemo premalo, to začutimo kot krizo (glavobol, utrujenost, nihanje razpoloženja, razdražen želodec). Pogosto pri odvisnosti od kofeina ne gre le za fizično odvisnost, temveč tudi za psihično, kar zelo oteži odvajanje od kofeina in razstrupljanje.
 
SLADKOR
Mnogi ljudje so zasvojeni s sladkorjem in verjamejo, da so sladkarije najbolj ustrezen način, da jih spravijo v dobro voljo in pomagajo premagati stres. Že otrok v maternici plodovnico pije pogosteje, če je sladka. Sladkor je postal en glavnih strupov v prehrani in velik dejavnik, ki ogroža naše zdravje. Sladkor povišuje količino prostih radikalov v telesu in negativno vpliva na imunski sistem (obrambne celice v telesu delujejo pod vplivom sladkorja 10-krat šibkeje). Sladkor nam predstavlja tudi veliko težavo počutja, saj ima velik vpliv na nivo energije:
 • Zelo hitro prehaja v kri, kar v telesu sproži hitro reakcijo trebušne slinavke, da izloči ogromno količino inzulina.
 • Inzulin prehitro izloči sladkor iz krvi, zato telo ostane brez energije, čeprav smo jo vnesli zelo veliko.
 • Zato občutimo utrujenost, ki v telesu sproži alarm, saj potrebuje energijo za svoje delovanje. Telo ve, da je obilico energije nazadnje prejelo iz sladkorja, zato spodbudi možgane, da si začnemo ponovno želeti sladkorja.
 • Tako se sklene začarani krog, ki nas pripelje do tega, da pojemo več sladkorja, kot je zdravo za naše telo.
Umetna sladila? Niso najbolj priporočljiva. Sicer nam ne dvignejo ravni krvnega sladkorja in inzulina, so pa raziskave pokazale, da spodbujajo željo po hrani.
  

Na koncu ne pozabimo: OKREPIMO SVOJ IMUNSKI SISTEM

 1. POVEČAJMO VNOS C-VITAMINA: na ta način lahko povečamo število naših obrambnih krvnih celic kar do 10-krat. C-vitamin spodbudi tudi nastajanje snovi, ki preprečuje razmnoževanje virusom.*
 2. URAVNOTEŽIMO PREHRANO*: C-vitamin je sicer bistvenega pomena za dober imunski sistem, vendar naše telo potrebuje tudi druge snovi, ustrezna hranila in redne obroke.
 3. AMERIŠKI SLAMNIK: to je rastlina, ki močno spodbuja imunski sistem. Že v petih dneh intenzivne kure z ameriškim slamnikom se v našem telesu podvoji število celic, ki uničujejo bakterije.
 4. ZMERNA TELESNA AKTIVNOST: koristi telesne aktivnosti smo ž spoznali. Morda ne bi bilo napak omeniti tudi pretiravanja z vadbo, ki zelo oslabi imunski sistem. Z vadbo za zdravje naj bi v enem tednu porabili cca 1500 kcal.
 5. MISLI PREKLOPIMO NA POZITIVNO FREKVENCO: virusi lahko vdrejo v naše celice skozi luknjice, ki so zaradi stresa ali negativnih čustev bolj prepustne. Kadar smo srečni, naše telo tvori kemične snovi, ki zapirajo te luknjice. Na našem forumu lahko najdete nasvete, katere knjige lahko izvrstno pomagajo k pozitivnemu razmišljanju.
 6. ZAGOTVITE SI DOVOLJ SPANCA: Naš imunski sistem je najbolj dejaven, kadar spimo.
 7. NAUŽIJMO SE SONČNE SVETLOBE: Sončna svetloba v našem telesu spodbudi nastanek D-vitamina, sončni žarki pa tudi podvojijo sposobnost celic za uničevanje bakterij. Zagotovimo si vsaj 30 minut dnevne svetlobe na dan.
 8. SKRBIMO ZA HIGIENO ROK: največ bakterij in virusov vnesemo v telo skozi nos ali oči, ko se z rokami dotikamo obraza. V ZDA so izvedli poskus: ljudje so si umivali roke vsako uro in število obolelih se je zmanjšalo za 45%.
 9. PREGREJMO in PREZNOJIMO SE: imunski sistem je bolj aktiven pri nekoliko višji telesni temperaturi. Zato se dvakrat ali trikrat tedensko omogočimo močno potenje.
 10.  
 Vas zanima, v kolikšni meri je vaše telo obremenjeno s strupi?
Bi morda radi preverili, kako uspešno je bilo razstrupljanje?
Vas morda zanima, kako učinkovita je vaša prebava?
 
 
Vse to in mnogo več boste izvedeli, le naročite se na
bioresonančni pregled (več o tem...)
 
 
Pišite nam na naslov: zdravje.zabava@gmail.com
 
 
*Za pomoč pri izbiri prehranskih dopolnil in/ali pripravi programa pravilne prehrane, nam pišite in z veseljem vam bomo svetovali. 
 
 
Po navedenih virih povzela Maja Sršen
Za vas pripravil Tomaž Vrhovnik
 
 
Viri:
Foster, H.: Razstrupljanje – 14 učinkovitih načrtov za očiščenje telesa
Harper, J.: Razstrupljanje – praktični vodnik za razstrupljanje telesa, uma in duha
 
 
Opomba: navedene informacije so povzetek omenjenih virov in niso nujno v skladu z mnenjem avtorja članka.
Več informacij poiščite v navedenih virih.
Avtorja članka ne prevzemava odgovornosti za vaše ravnanje - za svoje zdravje vsak odgovarja sam.