CENTER ZDRAVJA IN ZABAVE

Gripa

Gripa je infekcija z virusi influence. Prenaša se s kapljično okužbo po zraku, ki ga vdihujemo. Od okužbe do izbruha bolezni lahko mine le nekaj ur ali več dni. Pogosto se pojavi kot epidemija. Gripo pogosto spremlja povišana telesna temperatura, s katero telo uničuje viruse, aktivira obrambne mehanizme organizma in poveča prekrvavitev. Drugi simptomi so tudi: mrzlica, bolečine v mišicah in hrbtu, kašelj, hripavost, nahod. Ti simptomi se pojavljajo nenadno in zelo izrazito.

 
Gripi se najbolje zoperstavimo s toploto, mirom in uživanjem veliko tople tekočine. Priporočljivo je poskrbeti za vlažen zrak, da se telo laže čisti z izločki iz pljuč, žrela in nosu. Izogibajmo se mleka, ki lahko zgosti sluzne izločke in onemogoči izkašljevanje. Z osnovnimi simptomi gripe ni potrebno hoditi k zdravniku, saj ne bomo dobili zdravil, le še druge ljudi lahko okužimo. V ambulanto pa se odpravimo, če zboli dojenček ali majhen otrok oz. če se pri odraslih pojavi v izločkih kri; zelo visoka vročina, ki ne upade po nekaj dneh; oteženo dihanje; bolečine v ušesih, prsih ipd.
 
Najboljša je seveda preventiva: obstajajo sicer zaščitna cepljenja proti najbolj pogostim virusom gripe, vendar virusi influence hitro spreminjajo svojo genetsko sestavo in tudi val epidemije iz Azije prinaša v Evropo vsako leto nekoliko spremenjene viruse. Zato je cepljenje učinkovito približno v 75%. Cepiva imajo lahko tudi občutne stranske učinke, zato jih strokovnjaki zdravim ljudem odsvetujejo. Na tržišču ne obstajajo prav posebna zdravila proti gripi, zato je najbolje poskrbeti za preventivo. Najbolje nas pred virusi influence obvarujeta zdrava prehrana in zdrav način življenja.
 
S prehrano proti gripi:
  • Čebula, česen in por, vsebujejo veliko alinina, ki krepi imunost organizma proti virusom infuence.
  • Sadje in zelenjava, ki vsebujeta veliko C-vitamina, krepi bele krvničke imunskega sistema in spodbuja nastajanje protiteles, ki uničujejo viruse.
  • Izjemno antivirusno delovanje imajo zdravilne gobe: shiitake, maitake, reishi - ki jih lahko naročite tudi pri nas (več...)
 
Do zdravja torej pridemo in ga ohranimo z zdravo prehrano in zdravim načinom življenja.
 
Morda razmišljate, da bi potrebovali nasvet svetovalca za prehrano, da bi kar najbolje poskrbeli za preventivo proti virozam?
 
 

 
Želite preveriti svoj imunski sistem; stanje vitaminov in mineralov v vašem telesu, delovanje prebavil in mnogo več?

 

Prijavite se na brezplačni bioresonančni pregled (Kaj je to?)
 
Vabimo vas, da nam pišete na zdravje.zabava@gmail.com in zagotovili vam bomo najboljše nasvete za vaše zdravje.
Prav tako se nama lahko oglasite, če potrebujete naravna dopolnila k prehrani, da poskrbite za svoj imunski sistem.
 
 
Ostanite zdravi!
 
Objavil Tomaž Vrhovnik

 
Vir: K. Oberbeil: Zdravilna moč sadja in zelenjave
 
februar 2010