CENTER ZDRAVJA IN ZABAVE

GONG JOGA

Samo sprostite se in zvoki gonga vas bodo odpeljali tja, kamor je treba.

Gong povsod po svetu poznajo že od nekdaj. Vedno je bil povezan s pomembnimi oz. svečanimi dogodki. Vsa ljudstva z gongom zdravijo, saj njegov edinstven zvok vpliva na telo, um in duha. V povezavi z jogo je v zapisih prvič omenjen v 14. st. v enem od glavnih tekstov; Hatha Joga Pradipika.

Gongov zvok je poseben. Možgane popelje v drugačno stanje zavesti.

Gong se razlikuje od vseh ostalih glasbil. Ko udarimo na gong, zvok vzvalovi do prvega vrha, nato postopno izzveni. Po tem se vrne, ne da bi bilo treba ponovno zaigrati. Tokrat zvok narašča še do višjega vrhunca, nato pa počasi izzveni. Zaradi vračajočega zvoka, ki je zelo zapleten in nepridvidljiv, slišimo zapleteno sintezo tonov. Naši možgani takšnega zvoka ne zmorejo opredeliti in si želijo ugotoviti, za kateri zvok gre ter ga primerjati z drugimi. Zato menimo, da slišimo mnogo različnih glasbil. Gre za fiziološki pojav našega sluha, zato vsak posameznik drugače oz. individualno zazna gongov zvok. Ker gong proizvaja mnogo kombinacijskih tonov, se zgodi poseben fenomen: ločimo zunanji (realni) in notranji zvok (kar sliši poslušalec). Prav ta dvojnost zvoka omogoča vsakemu poslušalcu, da doživi izkušnjo gonga na edinstven način, čemur pravimo holistična resonanca.

Vtisi udeležencev

GONG JOGA: JAZ SEM. TUKAJ in SEDAJ

Gong izboljša, poveča in pospeši učinke vadbe joge.

Zvok gonga ustvari in podaljša stanje terapevtskega sproščanja.

Ob vadbi joge blaži bolečine v vratu, glavobole in napetosti v mišicah.

Prvi zapisi o jogi ne opisujejo položajev, dihanja ali meditacije. Temveč omenjajo zvok. Zvok gonga je najbolj primeren in v veliko pomoč, saj nam pomaga, da se uglasimo s t.i. osnovnim zvokom, ki nam pomaga srečati svojo pravo naravo.
Z zvokom gonga ustvarimo in podaljšamo stanje terapevtskega sproščanja in meditacije. Takšno stanje spodbudi pretok življenjske energije, kar omogoča samozdravljenje, našo zavest pa prebudi za preobrazbo.

V gong jogo vključimo več tehnik: asane, mudre, bandhe, pranayama in mantre. Tako um in telo pripravimo na globoko sprostitev in meditacijo ter prečistimo podzavest. Osnovni namen joge je preobrazba zavesti, postati boljša oseba in živeti dobro živjenje.
Široka paleta zvokov, ki jih ustvarja gong, omogoči vstop v stanje osredotočenosti. Obstajamo le tukaj in sedaj, kar je cilj vseh zvrsti joge. Zato gong izboljša učinke same vadbe joge; uravnoteži delovanje čaker, poveča efekt dihalnih vaj, globoko umiri um in omogoči popolno sprostitev.

Najbolj učinkovito pride gong do izraza ravno pri meditaciji, saj udeležencu omogoča spontano vzpostavitev stanja meditacije in to ne glede na predhodne izkušnje. Nižji um, ki se meditaciji upira, takrat utihne in lahko se zgolj prepustimo.
Gong pomaga vzpostaviti stanje globoke sprostitve, saj uravnoteži delovanje simpatičnega in parasimpatičnega živčevja. Zaradi hitrega in stresnega vsakdana je simpatik pri mnogih ljudeh preveč aktiven, kar onemogoča sprostitev, parasimpatik pa se ne zmore aktivirati in nas umiriti.

KDAJ, KJE, KAKO?

V Centru Zdravja in Zabave pripravljamo različne dogodke ob spremljavi terapevtskih glasbil:

VADBA GONG JOGE vsak teden po REDNEM URNIKU

Lahko se nam pridružite pri 60-minutni vadbi joge ob četrtkih in nedeljah, ki jo nadaljujemo s prijetnim sproščanjem ob zdravilnih zvokih terapevtskih glasbil.

SPROŠČANJE oz. GONG KOPEL

Sproščanje ob zvočni terapiji z gongom se izvaja leže. Potrebujemo udobna oblačila, mehko podlogo za na tla, priporočljivi sta tudi blazina in odeja ali spalna vreča. V globoki sprostitvi se namreč zniža telesna temperatura, zato nas lahko prične zebsti.

Potek:
Najprej se bomo nežno razgibali z ustreznimi jogijskimi vajami, da sprostimo energijske blokade v sklepih in mišicah. To bo pripomoglo k boljšemu pretoku energije, spodbudilo izločanje strupov, ublažilo napetosti, razdražljivost in stres ter blagodejno vplivalo na prebavo in kronične bolečine.
Nato se bomo začeli umirjati z dihalnimi vajami. S tem se bomo še bolj temeljito pripravili na terapevtsko sprostitev, pognali energijo po energijskih kanalih, umirili čustva in izboljšali pljučno kapaciteto. Ko bo naše telo osveženo s kisikom, bomo legli v najbolj udoben položaj, umirili in poglobili dihanje ter si izrekli namero oz. afirmacijo, ki bo sedla v našo podzavest. Končno bomo dovolj sproščeni in prijetno utrujeni, da se poponoma prepustimo zvokom terapevtskih glasbil. Ti nas bodo ponesli tja, kamor je treba. Da bo potovanje še bolj prijetno, bodo poskrbela izbrana eterična olja z aromaterapijo.

GONG MEDITACIJA in GLOBOKA SPROSTITEV

Meditacija je pomembna tehnika, ki nam pomaga pri umiritvi, osebnem napredku in duhovni rasti. Običajno potrebujemo za uspešno meditacije veliko vaje in potrpežljivosti, da smo sposobni umiriti vse misli, ki se razživijo, kadar se želimo umiriti. Te težave nam gong enostavno odpravi, saj z binauralnimi toni naše možgane možgane uglasi na tako frekvenco, da se um popolnoma umakne.

Potek:
Naši dogodki z vodeno meditacijo se bodo pričeli s kratko delavnico oz. pogovornim predavanjem o določeni temi. Spoznali bomo znanstveno dokazane tehnike in metode, ki pripomorejo k boljšemu življenju in odpravljanju različnih težav; blokad in zastarelih vzorcev. Vsak mesec bomo raziskali novo zanimivo področje. Kdor bo želel, bo prejel gradivo in vaje za samostojno izvajanje doma.
Nadaljevali bomo z gibanjem. Premišljeno načrtovan izbor jogijskih vaj bo razgibal ustrezne sklepe in mišice, ki vplivajo na ustrezno področje telesa in nas prijetno utrudijo ter pripravijo na meditacijo in sproščanje. Uporabili bomo različne tehnike sproščanja. Vodena meditacija poteka sede. Po meditaciji bomo legli v udoben položaj in se prepustili globoki sprostitvi ob zvokih gonga in ostalih terapevtskih glasbil.

OPIS in LASTNOSTI NAŠIH GONGOV:

Naš večji gong je mogočni strastni planetarni gong Mars.

Njegove frekvence na nas delujejo poživljajoče:

  • Poveča voljo do življenja, vitalnost.
  • Dvigne nivo energije.
  • Poveča odločnost in navdušenje.
  • Motivira nas, da gremo v akcijo.
  • Poveča nivo spolne energije, strast.
  • Poveča potrebo po dosežku zastavljenih ciljev.
  • Krepi samopodobo in osebno moč.

Naš manjši gong je nežni planetarni gong Lune.

Njeni toni so takšnih frekvenc, ki v nas ustvarijo čustveno ravnovesje.

Drugi učinki:

  • Izboljša se intuicija.
  • Pripravljeni smo se lotiti novih začetkov.
  • Prikliče naše ti. ženske vrline: nežnost, materinska skrb, prijaznost.

 

CENIK

Vrsta obiska Člani Nečlani
Posamezni obisk 10 € 12 €
Paket 10 obiskov 90 € 100 €
Paket 20 obiskov 160 € 180 €

 

Prijazno vas vabimo na naš zvočni wellness, da skupaj soustvarimo prijetne dogodke.

Za informacije o terminih gong kopeli in meditacij se nam oglasite po elektronski pošti:
zdravje.zabava@gmail.com

Vas zanima več informacij o gongu in raziskavah o učinkih njegovega zvoka na naše zdravje; telo, um in duha?
(Prispevek je še v pripravi)