CENTER ZDRAVJA IN ZABAVE

Prehlad

ZMAGA NAD PREHLADOM

Kako se prehladimo?

Do prehlada najpogosteje pride, kadar smo izpostavljeni mrazu, ki naše telo ali posamezni del telesa ohladi. S tem se poslabša prekrvavitev v naših sluznicah, kar pomeni, da sluznice takrat niso sposobne obrambe pred virusi in bakterijami. Tako povzročitelji bolezni prodrejo v sluznice in prizadenejo nos, žrelo, sapnik in bronhije. Pojavi se hripavost, iz nosu se prične cediti, kašljamo, včasih dobimo vročino, smo utrujeni in brezvoljni.
 
Bolj dovzetni za prehlad so ljudje, ki jim primanjkuje vitaminov, so utrujeni, pod stresom, neprespani in kadilci. Tudi otroci so pogosteje prehlajeni kot odrasli, saj oni še vzpostavljajo imunsko obrambo proti povzročiteljem prehlada.
 
 

Vas zanima nivo vitaminov in stanje imunskega sistema?  

Vam stres že povzroča negativne simptome?

 

Naročite se na brezplačno bioresonančno analizo (Kaj je to?).
Postregli vam bomo z ogromno pomembnimi informacijami!
Svojo prijavo sporočite na zdravje.zabava@gmail.com
 

 

Kako ukrepati?

Predvsem je pomembno, da veliko pijemo. Po možnosti tople napitke, da povzročimo potenje. Pomagajo tudi inhalacije in vlažen zrak. Zato je najbolje, da se sprostimo v topli kopeli, da nas dobro pogreje in vdihujemo vodno paro. Čeprav proti prehladu zelo pomaga, če se prepotimo, obisk savne med prehladom ni priporočljiv, saj bi bil to za telo prevelik napor.
 
Če ukrepamo ob prvih znakih prehlada, ga še lahko zaustavimo. Zelo pomaga intenzivna terapija z ameriškim slamnikom in izpiranje nosnic ter ust s slano vodo. Izjemno učinkovite so tudi zdravilne gobe shiitake, maitake in reishi, ki jih vzhodnjaške medicine že tisočletja s pridom uporabljajo za lajšanje tovrstnih težav, krepitev imunskega sistema in zdravljenje mnogih težkih bolezni. Ekstrakt omenjenih gob lahko naročite tudi pri nas. Več o zdravilnih gobah...
 
Vsekakor moramo okrepiti obrambne moči svojega organizma. Uživati moramo hrano, ki vsebuje kar se da veliko vitaminov in mineralov: sveže sezonsko sadje in sveža zelenjava.
 

Tudi tu drži znani rek: Preventiva je boljša kot kurativa

V prehrano vključimo čim večjo količino živil, ki vsebujejo karotin: korenje, paradižnik, rumeno in rdeče sadje ter zelenjava, temnozelena listnata zelenjava in solata (ta najbolj krepi odpornost sluznic): špinača, blitva, brokoli, zelje, ohrovt, motovilec.
Najboljša zaščita proti vsem virusnim okužbam je vitamin C.
 
Z vsakodnevno prehrano redko komu uspe zaužiti priporočljivo dnevno količino vitaminov in mineralov. Npr. sadje je obrano še nedozorelo in zato ne vsebuje vitaminov v pričakovani količini. Tako lahko pojemo kar precej sadja, pa kljub temu ne zaužijemo dovolj vitaminov. Večina nas je poleg tega vsak dan podvržena stresu, cigaretnemu dimu, onesnaženemu okolju, neprespanosti in podobnim dejavnikom, zaradi katerih se naše potrebe po vitaminih še povečajo.
 
Zaradi tega je zelo priporočljivo, če nekoliko vitaminov dnevno zaužijemo v obliki dopolnil k prehrani. Seveda je zelo pomembno, za kakšen vitaminski dodatek se odločimo. Na bioresonančnem pregledu vam povemo točne infromacije o tem, katerih vitaminov in mineralov vam morebiti primanjkuje. Lahko vam svetujemo o izbiri ustreznega dopolnila k prehrani za vas.
 
 
Omenimo lahko nekaj poročanj naših strank, ko so uravnotežile prehrano:
  • izboljšan imunski sistem, kar pomeni veliko manj prehladnih obolenj in gripe
  • odpravljena vnetja sinusov in s tem po dolgih letih preživeta zima brez antibiotikov
  • alergije so izzvenele (na prah, sonce, cvetni prah, hrano, …)
  • boljša kvaliteta las, nohtov in kože
  • več energije in splošno boljše počutje
  • lepši videz kože na stegnih (opazno manj celulita).
 
 
Po katerem sadju je najbolj priporočljivo poseči?
  • GRENIVKA: vsebuje vitamin C in zato preprečuje infekcije in prehlade, čisti črevesje, poživlja presnovo, krepi imunski sistem
  • MANGO: vsebuje veliko vitamina E, C in A, ki je varovalna snov za naše sluznice. Vsebuje tudi veliko vitamina B, ki je pomemben za tvorjenje beljakovin. Zato preprečuje okužbe in prehladna obolenja, vzdržuje zdrave sluznice, pomirja in daje energijo v stresnih situacijah (zaradi B-vitamina), daje barvo koži in lasem, pomaga proti slabovidnosti.
  • ROBIDNICE: so prave karotinske bombe in zaradi velike količine vitamina C krepijo imunski sistem. Lajšajo tudi vnetja sluznic, delujejo krepilno proti stresu. Sok iz robidnic, ki ga grgramo in pijemo po požirkih, zelo pomaga proti hripavosti.
  • ŠIPEK: vsebuje izjemno veliko C-vitamina in celo množico zdravilnih učinkovin. V njem najdemo tudi dva zelo pomembna antioksidanta; vitamina A in E. Zato preprečuje infekcije in prehlade, utrjuje ožilje, poskrbi za boljšo preskrbljenost celic s kisikom in povečuje poželenje. Za krepitev imunskega sistema si skuhajmo šipkov čaj (iz celih plodov) in z enako količino lipovega cvetja. V obdobju gripe in prehlada bi morali ta čaj piti vsak dan.
 

Vzemite si čas!

Mnogi si ne vzamemo dovolj časa za počitek, da bi po prehladu popolnoma ozdraveli. Tako svojemu telesu sploh ne dopustimo možnosti, da si opomore in nabere moči za naslednjo obrambo. Na tak način uničujemo svoj imunski sistem.
 
 
Vir: K. Oberbeil – Zdravilna moč sadja in zelenjave
 
 
Po navedenih virih povzela Maja Sršen
Za vas pripravil in objavil Tomaž Vrhovnik
zdravje.zabava@gmail.com