CENTER ZDRAVJA IN ZABAVE

Kitajska Študija

Avtor knjige, dr. Colin Campbell, je svoje otroštvo preživel na kmetiji v ZDA. Odraščal je ob  t.i. zdravi domači kmečki hrani. Edini iz družine se je odločil za študij, da bi raziskoval, kako pospešiti rast perutnine. To bi izboljšalo prodajo. Spoznanja so preusmerila njegovo poklicno pot od kmeta do znanstvenika. Začel je raziskovati, kako prehrana vpliva na zdravje ljudi. K temu sta veliko pripomogli očetova smrt zaradi srčnega napada in taščina smrt zaradi raka. Ugotovitve so ga spodbudile, da je popolnoma spremenil svojo prehrano. Navdušen je želel svetu predstaviti ugotovitve raziskave. Kar pa sploh ni bilo lahko...
 
Medicinska stroka mu je obrnila hrbet. Prijatelji so se mu posmehovali: »Ti kar jej zdravo. Jaz bom raje užival v hrani, četudi umrem malo prej kot ti.« Zanimivo... Dr. Campbell je bil ob izidu knjige star 70 let in zelo vitalen: vsak dan preteče 10 km. Poslovno je bolj aktiven kot kdajkoli prej. Njegovi 'vrstniki' bivajo v domovih za ostarele, so dementni in odvisni od drugih. Mnogi so že preminuli.
 
Njegova knjiga predstavlja raziskavo imenovano Kitajska študija. Raziskava je zanesljiva, saj je zajela ogromno število ljudi (880 milijonov) in je trajala več kot 30 let. Študijo je naročil kitajski predsednik, ki je v 70. letih umiral za rakom. Začel se je dolgoletni raziskovalni projekt Kitajske in ZDA. Ugotovili so 8000 pomembnih povezav med prehrano in različnimi boleznimi. Primerjali so, kaj se dogaja v telesu, kadar jemo rastlinsko hrano ali hrano živalskega izvora (mleko, meso, jajca, ribe). Avtor večkrat poudarja, da vsa dejstva temeljijo na kliničnih dokazih. To NISO predvidevanja (npr. kaj bi se verjetno zgodilo, če bi spremenili…)
 
V knjigi so našteta mnoga dognanja in dokazi. Tu povzemamo le nekatere:
 1. Živalske beljakovine v 100% spodbujajo širjenje raka
 2. Ko je rak že prisoten, se njegovo širjenje lahko ustavi s prenehanjem uživanja živalskih beljakovin: tumorji se pričnejo manjšati. Če se živalske beljakovine ponovno doda v prehrano, se rak 'prebudi'.
 3. Ob prenehanju uživanja živalskih beljakovin se drastično zniža holesterol.
 4. Živalske beljakovine povzročajo raka na dojkah.
 5. Živalske beljakovine povzročajo srčno-žilne bolezni in kap. Ob prenehanju uživanja živil živalskega izvora se je VSEM bolnikom stanje IZBOLJŠALO. Vsi, ki v času raziskave niso spremenili prehrane, so umrli pred zaključkom študije (živeli so še največ 12 let).
 6. Živalske beljakovine povzročajo debelost
 7. Živalske beljakovine povzročajo diabetes (tip 1 in 2): dokazali so, da kravje mleko povzroča diabetes tipa 1 pri otrocih; v državah, kjer je poraba kravjega mleka največja, imajo največ diabetesa (na Finskem)
 8. Živalske beljakovine povzročajo raka na debelem črevesu in danki
 9. Živalske beljakovine povzročajo raka prostate
 10. Živalske beljakovine povzročajo avtoimunske bolezni
 11. Živalske beljakovine povzročajo bolezni ledvic in oči (ledvični kamni, mrena, …)
 12. Živalske beljakovine povzročajo osteoporozo (še posebej mleko)
 13. Živalske beljakovine slabijo možganske funkcije
 
Na Zahodu so omenjene zdravstvene težave zelo razširjene, saj živalske beljakovine predstavljajo kar 80% delež zaužitih beljakovin.
Še nekaj ugotovitev in tesne odvisnosti zdravja od prehranjevalnih navad:
 1. ZDA so Filipinom pomagale s pošiljanjem hrane za preprečitev lakote. Podhranjenim otrokom so nudili 'zdravo' hrano, ki je vsebovala veliko živalskih beljakovin, da bi čim hitreje okrevali. Pri otrocih se je začel pojavljati rak na jetrih.
 2. Ugotovili so, da so srčno-žilne bolezni prisotne že pri mladih ljudeh. Ti se tega ne zavedajo, saj takšna bolezen ne boli. Ko je ugotovljena, je že prepozno. Bolezenska stanja so ugotovili pri obdukciji padlih vojakov. Kar 77,3% padlih vojakov je imelo znake srčno-žilnih bolezni. To so bili vitalni, športni fantje, katerih povprečna starost je bila 24 let.
 3.  Rak dojke se začne razvijati že v najstniških letih. Navadno se ga odkrije mnogo let kasneje. Bolj so mu podvržene ženske, ki prej dobijo prvo menstruacijo. To se zgodi zaradi hormonov, ki jih ženska uživa s hrano živalskega izvora.
 4.  Raziskavi se je pridružilo le malo zdravnikov, ki so bili svojim pacientom pripravljeni svetovati spremembo prehrane. Paciente so spremljali več let. BOLNIKOM, KI SO SPREMENILI PREHRANO, SE JE ZDRAVSTVENO STANJE IZBOLJŠALO.  Večina bolnikov, ki prehrane ni spremenila, je v teh letih umrla. Njihovo zdravstveno stanje se kljub zdravljenju z zdravili ni izboljšalo. (gre za prej omenjene bolezni)
 5.  Mnogi zdravniki so grobo zavrnili sodelovanje v raziskavi. Prekinili so vse stike z drugače mislečimi zdravniki. AMPAK: ko so zboleli sami ali njihovi bližnji, jih niso zdravili po svojih metodah. Temveč so jih napotili k zdravnikom, ki so ob zdravljenju svetovali spremembo prehrane.
 6. Športniki z vegetarijansko prehrano imajo hitrejšo in boljšo regeneracijo: zmorejo več in so manj utrujeni. To dejstvo je 100% dokazano na poskusih pri ljudeh in živalih.
 7. Živila živalskega izvora ZAKISAJO telo (več o zakisanosti: Počistimo kisle odpadke iz svojega telesa in Razkisanje telesa  

 

Ob tej temi ne smemo spregledati:

 

Dr. Otto Heinrich Warburg je že leta 1923 dokazal glavni vzrok za nastanek raka.

Leta 1931 je za svoja dognanja prejel NOBELOVO NAGRADO.

Njegov citat:

»DANES (leta 1923) NE MOREMO REČI, DA NE VEMO, KAJ JE RAK IN KAJ GA PRIMARNO POVZROČA. NASPROTNO! NI BOLEZNI, PRI KATERI NE BI TAKO DOBRO POZNALI PRVOTNEGA VZROKA KOT PRI RAKU. TAKO DA NEVEDNOST NE MORE BITI OPRAVIČILO, DA NE BI ČESA STORILI, DA BI RAKA PREPREČILI«

 
 
Zakaj se o tem ne govori?  Zakaj se o tem ne učimo v šoli?  Zakaj na živilih ni informacije ali so kisla ali bazična?
 
Zakaj se kljub vsem tem dokazom še vedno spodbuja uživanje mleka in mesa?
 
Dr. Campbell razlaga, da so ljudje, ki so odgovorni za informiranje javnosti, pod velikim vplivom mesne in mlečne industrije. Tudi njemu niso dovolili objaviti raziskav. Izključili so ga iz odbora za informiranje javnosti. Začeli so širiti laži o dejstvih, ki jih je dokazal v kitajski študiji. Kot vir informacij so navajali anonimne novinarje, da ni bilo mogoče ugotoviti vira.
Po svetu delujejo skupine znanstvenikov, ki jih plačuje mesna oz. mlečna industrija. Njihova naloga je nadziranje vseh projektov, ki bi tem panogam lahko škodovali. V javnost pošiljajo nepreverjene informacije, ki niso klinično dokazane (primer: določena aminokislina iz mleka ugodno vpliva zdravje; pri tem pa ne povejo kako na telo učinkuje celotna sestava mleka…)
 
Medicina ne deluje na preventivi ali iskanju vzrokov za bolnikove bolezni. Zdravi le z zdravili in s kirurgijo. V knjigi je naveden citat kirurga, ki je operiral bolnike z rakom. Razlaga, da mu je žal, da je brez potrebe pohabil mnogo ljudi, saj jim s tem ni rešil življenja - rešitev bi morali poiskati drugje.
Za tem stojijo farmacevtska podjetja. Zdravnikom se 'prilizujejo' in jih podkupujejo na mnogih področjih. Začne se že v času študija medicine, kasneje v praksi pa sploh (brezplačna kosila, darila, potovanja v prvem razredu, …)
 
Zdravniki ne vedo veliko o pravilni prehrani, saj v študiju medicine to ni pomembna tema.
 
 
Informacije v tem članku so povzete po knjigi Kitajska študija in se ne navezujejo na stališča avtorice prispevka.
Za celovito sliko in okoliščine študije je najbolje prebrati knjigo.
 
 

 

 

Ne spreglejte:   

Naročite se na brezplačni bioresonančni pregled in izvedeli boste, ali je vaše telo zakisano in še ogromno drugih nformacij (več o pregledu)

 

Prijavite se na naslov:

zdravje.zabava@gmail.com

 

Informacije po knjigi povzela

Maja Sršen

januar 2014