CENTER ZDRAVJA IN ZABAVE

Uteži da ali ne? DA!

ZAKAJ JE VADBA Z UTEŽMI PRIPOROČLJIVA?
DA, TUDI ZA ŽENSKE!

Center zdravja in zabave ponuja pestro izbiro vadb. Med njimi so tudi treningi z utežmi. Predstavnikov moškega spola ni težko navdušiti nad takšno vadbo. Dekleta pa so večinoma zelo skeptična. Med njimi prevladuje prepričanje, da bodo zaradi vadbe z utežmi videti debele.

S tem prispevkom poskušamo razbliniti te škodljive stereotipe, saj pravilen trening z utežmi odpravi prav tiste težave, ki ženski spol najbolj bremenijo.

KORISTI PRAVILNEGA TRENINGA Z UTEŽMI
 • Poveča se metabolizem
 • Zmanjšanje telesne maščobe (posredno: zaradi t.i. efekta po vadbi)
 • Izrazito zmanjšanje videza pomarančne kože (celulit)
 • Izboljšana elastičnost kože
 • Izboljšanje mišičnega tonusa
 • Višji nivo rastnega hormona
 • Povečanje kapilarnega sistema
 • Povečanje števila mitohondrijev
 • Povečanje zaloge CP in ATP
 • Izboljšanje splošnega zdravja
 • Zabava in sprostitev
Izboljšanje metabolizma – večja poraba kalorij - zmanjšanje telesne maščobe

Ko je v mišici aktivnih več mišičnih vlaken, potrebuje mišica več energije za svoje delo. To pomeni, da se zaradi vadbe z utežmi poveča metabolizem. Z drugimi besedami: telo za enak način življenja porabi več energije (več kalorij) na dan.
Pomembno: povečana poraba kalorij ni samo med treningom, temveč je trajna, saj se poveča za vseh 24 ur na dan!
Efekt izgorevanja kalorij je po treningu z utežmi mnogo višji kot pri vadbi vzdržljivosti (tek, kolesarjenje, aerobika, …)
Zavedati se moramo, da kalorije, ki jih telo porablja med vadbo, ne izhajajo iz zaloge naših maščob. Napad na maščobne blazinice se zgodi zaradi efekta po vadbi. Maščobe se porabljajo tekom celega dne, zato je pomembna naša presnova. Ljudje s hitro presnovo se težko zredijo.

Izboljšanje kapilarnega sistema – večja elastičnost kože – anticelulitni efekt

Pri rednem treningu z utežmi se poveča kapilarni sistem: izboljša se prekrvavitev tkiva. S tem se poveča tudi število mitohondrijev. Pri ženskah je zelo pogost problem podkožja in kapilarnega sistema (celulit). Pri treningu z utežmi mišice ogrejejo tkivo, krčenje mišic pa deluje na podkožje kot masaža, kar učinkovito odpravlja celulit. Koža ponovno pridobi elastičnost in postane gladka. Efekt je toliko boljši tudi zaradi boljše prekrvavite. Takšnega učinka od teka ali kolesarjenja ne moremo pričakovati.

Izboljšani mišični tonus

V mišici se poveča število aktivnih mišičnih vlaken, kar je možno le s povečevanjem bremena. Mišica postane bolj čvrsta in seveda učinkovita.

Povečanje zaloge ATP (adenozin-trifosfat) in CP (kreatin-fosfat)

Najbolj preprosta razlaga: telo zmore energijo iz hrane bolj učinkovito izkoristiti, zato gre manj hrane v maščobne zaloge. Ker imamo večji izkoristek energije iz zaužite hrane, smo manj utrujeni, čeprav smo bolj aktivni.

Višji nivo rastnega hormona – pomlajevanje telesa

Pri pravilnem treningu z utežmi se poveča izločanje rastnega hormona, ki vpliva na mnoge procese v telesu. Pomembno pri tem je, da telesu nudimo zadosti počitka, saj se delovanje rastnega hormona sproži med spanjem. Zato moramo poskrbeti, da dovolj spimo, saj je ravno med spanjem regeneracija telesa najbolj učinkovita. Izraz lepotni spanec torej zelo drži. V centru zdravja in zabave lahko z meritvami spremljamo 'pomlajevanje' vašega telesa.

Ženske in uteži – DA ali NE?
 • Če ženska želi doseči t.i. efekt izgorevanja maščob vseh 24 ur na dan, mora izvajati ustrezen trening z utežmi.
 • Strah pred nastajanjem velikih mišic je neutemeljen, saj žensko telo (hormoni) ne nudi naravnih pogojev za to.
 • Izjeme so ženske, ki načrtno gradijo mišično maso ali pa imajo višjo raven moških hormonov.
 • Ženske, ki dvakrat tedensko izvajajo ustrezen trening z utežmi, nimajo pogojev za razvoj velikih mišic.
 • Efekt 3-mesečne vadbe Power Pump na žensko telo lahko preverite na tej povezavi.

Zdaj pa hitro na zabavne treninge v center zdravja in zabave, vabljeni dame in gospodje!
Prijavite se na zdravje.zabava@gmail.com
Pridružite se nam lahko na naslednjih vadbah z utežmi:

POWER PUMP

Skupinska vadba s prostimi utežmi, ki jih pripnemo na drog (palico). Primerna vadba za vsakogar, tudi za začetnike. Izboljšujemo predvsem vzdržljivost v moči. V ta namen izvajamo večje število ponovitev z manjšimi težami. Program vaj se spremeni vsakih 8 tednov.

CROSS FIT CARDIO

Zelo efektiven trening. V kombinaciji s pravilno prehrano nam tak trening omogoča zmanjšanje telesne maščobe, boljšo kvaliteto mišic; mnogo boljša mišična moč in vzdržljivost, pospeši metabolizem, izboljša gostoto kosti… Cross fit je kondicijska vadba, ki vključuje vadbe za celo telo; izvaja se raznolike vaje z lastno težo, v katerih aktiviramo prav vse mišične skupine. Pri nekaterih vajah uporabljamo tudi uteži. Aktiven trening se zaključi umirjeno z aktivnim raztezanjem z elementi joge. Cross Fit je primeren tako za začetnike kot za vadeče v izvrstni fizični pripravljenosti, saj si intenzivnost vadbe lahko prilagajamo z različnimi variacijami posameznih vaj. 

CROSS FIT MUSCLE

Vaje funkcionalnega treninga zajemajo gibanja, ki izhajajo iz funkcionalnih gibov našega vsakdana. Prav zato s takšnim treningom spodbudimo razvoj celega telesa in vseh motoričnih sposobnosti.

Vaje se izvajajo z večjo obremenitvijo (nekje okoli 12 ponovitev). Delamo po postajah: atletske in stabilizacijske vaje, vaje za koordinacijo in eksplozivnost, vaje z lastno težo in dodanimi utežmi ter vadba z uporabo športnih rekvizitov (TRX, ravnotežne žoge, vibracijska plošča, elastični trakovi...)

 

Še vedno dvomite v zanesljivost informacij? Ker sem ženska in poznam žensko logiko, sem spomladi naredila raziskavo, da sebi in drugim dokažem učinke vadbe z utežmi pri ženskah in dokončno ovržemo dvome in bojazni. Ste pogledali rezultate vadbe power pump po treh mesecih?

Ko se boste vpisali na naše treninge, se lahko odločite za redne meritve telesne sestave, da boste lahko spremljali stanje telesne maščobe, mišične mase in seveda učinek rastnega hormona (pomlajevanje telesa). Naprava sicer izmeri tudi precej drugih parametrov.

Se vidimo na Power Pumpu, Cross Fitu ali Funkcionalnem treningu v centru zdravja in zabave!</strong

 

Naročanje in več informacij:

zdravje.zabava@gmail.com
031 882 383 (Maja) 031 702 772 (Tomaž)

 

CENIK VADB