CENTER ZDRAVJA IN ZABAVE

Čiščenje jeter

Jetra čistijo kri, zato se v njih nalaga ogromno strupenih snovi. Ko se jih nakopiči preveč, je delovanje jeter moteno. Razvije se lahko veliko zdravstvenih težav. Poglavitni vzrok za slabo delovanje jeter je holesterol, ki se začne v obliki kristalov nabirati v jetrnih kanalih. Nekateri kristali se pomaknejo naprej v žolčnik, kjer se okrog njih nabere kalcij in tako nastanejo žolčni kamni. Šele ti so vidni z rentgenom, številne grudice holesterola ostajajo neopažene.

Da grudice holesterola izločimo, je priporočljivo jetra očistiti. Metoda je preprosta, vnedar precej agresiva. Lahko se jo lahko lotimo doma, najbolje med postom.

Vsekakor se pred tem opravilom posvetujte z zdravnikom ali s farmacevtom, saj uživanje grenke soli ni primerno ravno za vsakogar.

Potrebujemo dan in pol; začnemo prvi dan popoldne in končamo naslednji dan. Priporočljivo je, da se čiščenja lotimo spomladi ob polni luni.

 

1.  Izberemo dan, ko lahko pustimo jetra počivati. Ne smemo jesti ničesar, kar vsebuje maščobo, da se v jetrih in žolčniku nabere veliko žolča. Naloga žolča je, da 'razprši' maščobo v emulzijo, da jo telo lahko presnavlja. Idealno bi bilo, da se držimo popolnega posta, sicer pa dopoldne lahko pojemo nekaj sadja ali kuhane zelenjave. Po 14. uri ne jemo ničesar več.

 2. Popoldne pripravimo 8 dl odvajala* (raztopine grenke soli), ki sprosti kanale v jetrih. Napitek prepreči, da bi se črevesje vsrkalo vodo, zato ne občutimo lakote.

  Ob 18h spijemo 2 dl. Ker raztopina ni najbolj prijetnega okusa, pomaga, če se primemo za nos in spijemo 'na eks'.

  Ob 20h popijemo naslednja 2 dl raztopine.

3. Pred spanjem ob 22h spijemo oljnati napitek**. Ta povzroči izločanje žolča iz jeter in žolčnika v dvanajstnik, ki s seboj potegne vse nečistoče. Nato je najbolje čimprej zaspati.

4.  Ob 6h zjutraj (oziroma takoj, ko vstanemo) spijemo tretjih 2 dl raztopine grenke soli.

5.  Ob 8h spijemo zadnja 2 dl raztopine.

6.  Približno ob 10h spijemo naravni sok, še kasneje pa pojemo nekaj sadja. S kuhanimi obroki počakajmo vsaj do popoldneva. Začnimo z lahko hrano. Do večera naj bi se prebava že umirila.

 
 
Kako občutimo čiščenje? Nečistoča se izloči skozi črevesje. Pri nekaterih že takoj zjutraj, pri drugih šele pozno dopoldne. Nekaterim vse naenkrat, pri drugih pa tudi v šestih 'obrokih'. Ves dan bodite v pripravljenosti, saj je občutek izločanja nekoliko drugačen kot pri opravljanju velike potrebe. Vse popita tekočina se namreč izloči skozi zadnjično odprtino, tako da je driska blag opis tega, kar boste prestajali. Priporočamo, da ostanete ta dan doma.
 
Pri prvem čiščenju ponavadi pridejo ven le nečistoče iz črevesja, iz jeter pa le nekoliko gošče in le nekaj grudic ter žolčnih kamnov. Zato je dobro postopek nekajkrat ponoviti na 14 dni. Ljudje pravijo, da po naslednjih čiščenjih izločijo ogromno zelenih grudic (v jetrih naj bi se jih zadrževalo do 2000). S ponavljanjem čiščenja se grudice pomikajo iz jeter proti žolču in črevesju, tako da lahko vse izločimo. Lahko jih zasledimo v blatu še nekaj dni po čiščenju.
Prepoznati jih ni težko: zaradi žolča so zelene barve in plavajo na gladini vode. So leglo bakterij, zato tudi potencialni vzrok črevesnih infekcij.
Ko so jetra očiščena, postopek opravljamo vsakih 6 mesecev.
Povprečen mlad človek, ki vsaj nekoliko gleda na zdravje, naj jetra očisti dvakrat v presledku 14 dni, nato pa s presledki 6 mesecev. Vsak lahko glede na svoj življenjski stil oceni, koliko čiščenj potrebuje.
 
Preden se sami lotite čiščenja jeter!
Opisan postopek smo preizkusili po navodilih iz navedenih virov. Z učinki teh metod smo zelo zadovoljni. Vendar je pri tem treba upoštevati tudi dejstvo, da nimamo zdravstvenih težav, da živimo zdrav in zelo aktiven življenjski slog in smo relativno mladi.
 
 

Vsako telo lahko drugače reagira na stres, ki ga povzročimo s kakršnokoli spremembo.

Čiščenje jeter je za telo zahteven proces. Zato priporočamo, da se pred čiščenjem telesa temeljito pripravite, preučite dodatno literaturo. Če imate kakršnekoli zdravstvene težave, se prej obvezno posvetujte z osebnim zdravnikom. 

 

Informacije, objavljene na tej spletni strani in osebne izkušnje, so namenjene splošnemu informiranju. Ne morejo nadomestiti obiska pri zdravniku. Zato ne sprejemamo odgovornosti za vaša dejanja ter njihove posledice.

 

 

Vas zanima, v kakšnem stanju so vaša jetra in ostali organi?  
Prijavite se na brezplačni bioresonančni pregled (več o tem...).
 
Pišite nam na naslov zdravje.zabava@gmail.com
 
 
 
* Raztopina grenke soli: 50 g grenke soli (se dobi v lekarni) raztopimo v 800 ml mlačne vode. Prvič raje raztopimo 30 g.
 
** Oljnati napitek:  
- 125 ml soka rdečih grenivk (lahko navadne grenivke ali limone)
 - 125 ml olivnega olja (deviško hladno stiskano)
Močno zmešamo v zaprti posodi, da nastane emulzija. Napitek je presenetljivo dobrega okusa.
 
V naši ponudbi imamo tudi odlična naravna prehranska dopolnila, ki učinkovito in dokazano prečistijo, razmastijo in okrepijo jetra.
Za več informacij nam pišite na omenjeni naslov. 
 
Viri:
·         M. Frischknecht: Gesundheit als chance, Esotheria, 2005
·         V. Kališnik: Svetlo modra, Priročnik za duhovno rast in razvoj, Mladinska knjiga, 2006
·         M. Videnšek: Post za zdravje, Formatisk, 2008
·         Doktor Sonce: Post – pot do zdravja, Vale Novak, 2007
 
 
Po navedenih virih povzela Maja Sršen
Za vas pripravil in objavil Tomaž Vrhovnik
 
zdravje.zabava@gmail.com