CENTER ZDRAVJA IN ZABAVE

Rak ljubi zakisanost

ne potrebujemo čudežnega zdravila – pripravimo si smoothie

Povzeto po knjigi Victorie Boutenko – Zeleno za življenje

Victoria Boutenko je zaradi zdravstvenih težav in bolezni svojih družinskih članov obupana iskala rešitve. Zdravniki niso mogli ozdraviti njihovih hudih bolezni. Victoria je imela hudo aritmijo, otekale so ji noge, ves čas se je redila (tehtala je že 126 kg). Mož je bil bolan že od otroštva in je do sedemnajstega leta prestal 9 operacij. Stopnjevale so se mu težave s ščitnico, njegov srčni utrip je bil večinoma 140. Pri 38 letih se mu je zaradi revmatoidnega artritisa obetal invalidski voziček. Zdravniki so mu svetovali, naj si da odstraniti ščitnico, sicer bo kmalu umrl. Hči je imela astmo in hude alergije. Sin pa je imel sladkorno bolezen tipa 1.
 
Odločila se je, da bodo spremenili prehrano. Takrat še ničesar ni vedela o pripravljanju okusnih presnih jedi. S to spremembo so uspeli odpraviti svoje zdravstvene težave. Zdravje se jim je tako hitro izboljševalo, da so se že po treh mesecih vsi udeležili 10-kilometrskega teka. Zelo jih je presenetilo, da so si tako hitro povrnili zdravje in postali so bolj zdravi kot kadarkoli prej. Celo sinovih težav z diabetesom ni bilo več.
 
Victoria je začela iskati vse možne raziskave na temo zdrave prehrane. Vse vire navaja v svoji knjigi Zeleno za življenje.
Spoznala je, da ima ZELENJE izjemno prehransko vrednost in ogromno učinkovin, ki jih telo potrebuje za normalno delovanje.
Zelenje so zeleni listnati deli rastlin, ki ji večinoma zavržemo, zaužijemo pa ostale dele rastline.
Ko je njena družina začela uživati zelenje, so začeli opažati pozitivne spremembe: imeli so več energije, zmanjšal se je apetit, videz je postal bolj mladosten (izginile so številne gube na obrazu), okrepili so se nohti, izostril se je vid, zjutraj ni bilo več zadaha, po dveh mesecih so moževi lasje in brki začeli temneti in ni bil več siv, vsi so potrebovali manj spanja. Ko so kašaste sokove predstavili svojim prijateljem, so tudi ostali hitro začeli pri sebi opažati podobne spremembe.
 
Zelenje je najbolje uživati v obliki kašastih sokov (smoothijev). Zelenje namreč lahko prebavimo le, če ga temeljito prežvečimo, kar ga navadno ne, zato povzroča mnogo prebavnih težav. Ljudje ob sodobnem načinu prehranjevanja niti ne zmoremo več temeljito žvečiti, saj so naše mišice v čeljustih preveč oslabele. V ta namen so najbolj uporabni močnejši mešalniki (t.i. blenderji). Če zelenje zmešamo z močnim mešalnikom, omogočimo telesu izjemno hitro in učinkovito absorpcijo (vsrkavanje) hranilnih snovi. Neprimerljivo več kot iz druge in tradicionalno pripravljene hrane. Obdelava z mešalnikom je primerljiva s temeljitim žvečenjem. In ker so delci hrane tako majhni, jih želodec zlahka vsrka in hitro posreduje v tanko črevo. Boljše vsrkavanje kalcija zmanjša možnost nastanka osteoporoze, boljša absorpcija železa lahko ozdravi anemijo, boljša absorpcija vitaminov skupine B (B-vitamini) preprečuje živčne motnje itd
Da telo lahko vsrka zaužito hrano, mora biti mehansko 'razdrobljena' na delce velikosti 1 do 2mm. Večji kot so delci, več želodčne kisline mora izločati želodec (več o tem spodaj). Presno sadje in zelenjava vsebujeta največ hranil, sta pa najteže prebavljiva zaradi celulozne strukture. 
 
Avtorica priporoča mešalnikom VitaMix, mi smo pa preizkusili mešalnik Blendtec*, s katerim smo tudi nadvse zadovoljni.
 
NOVO! Sadno-zelenjavne smoothije lahko v centru zdravja in zabave spijete po vadbi. 
 
Victoria Boutenko navaja mnogo receptov, kako z mešanico sadja in zelenja pripraviti izjemno enostavne, okusne in zelo hranljive napitke. Primeri sestavin: peteršilj, ohrovtovi listi, špinača, trpotec, stebelna zelena, solata, radič, bazilika, banana, mango, borovnice, lubenica, marelice, pekoča kopriva, jagode, jabolka, hruška, …
 
 

TEORETIČNO OZADJE IZBOLJŠANJA ZDRAVJA s SMOOTHIJI

V zelenju (zelenih listih zelenjave) je nekajkrat več hranilnih snovi kot v podzemnih delih rastlin. Ljudje zelene liste, ki so najbolj hranljivi, večinoma zavržemo Sploh ne pomislimo, da bi jih narezali v solato ali dodali jedem. Koren je sicer boljšega okusa, saj vsebuje več sladkorja in vode. Zelenje pa je grenko zaradi večje vsebnosti hranilnih snovi. Avtorica primerja količinske razlike mnogih hranil in vitaminov v zelenju in podzemnem delu.
Omenimo lahko, da je vitamina A 192-krat več v zelenih listih kot v gomolju, vitamina K pa celo 2300-krat več!
 
Zelenje je prehranska skupina, ko zadosti  človekovim potrebam skoraj po vseh hranilih:
 
BELJAKOVINE: Z uživanjem zelenja z lahkoto zadostimo tudi vsem potrebam po beljakovinah. Mnoge presenečajo dokazi, da zelenje vsebuje veliko beljakovin (natančneje: esencialnih aminokislin, ki so sestavni deli beljakovin). Aminokisline telo mnogo laže presnavlja kot kompleksne beljakovine v drugih živilih.
 
VLAKNINE: Dr. Bernard Jensen (ugleden strokovnjak za prehrano) pravi: »V 50 letih sem pomagal že 300.000 pacientom premagati zdravstvene težave. Večinoma je vzrok 'v trebuhu'. Najprej je treba očistiti trebuh, preden lahko začnemo z učinkovitim zdravljenjem.«
Človeško telo zmore izločati strupene snovi; črevo se vsak dan napolni z odpadnimi snovmi. Da jih lahko uspešno izloči, potrebuje vlaknine (Fiber and Herb Tablets). Če ne uživamo vlaknin, se škodljivi odpadki kopičijo v telesu. Ko črevesje ne zmore več, telo poveča izločanje skozi kožo. Koža se pospešeno stara, postane gubasta in hrapava. Nato se poveča izločanje sluzi iz nosu, grla in oči. Pričnemo se tudi bolj potiti.
Vlaknine so lahko topne ali netopne. Topne najdemo v sadju, fižolu, semenih španske kadulje (chia), … Stopijo se v želatinasto snov, ki poveča volumen vsebine črevesja in pospeši izločanje odpadnih snovi. Nase vežejo tudi holesterol in ga odstranijo iz telesa. Uravnavajo krvni sladkor.
Netopne vlaknine se nahajajo v ovojnicah žit, zelenju, lupinah, oreških, fižolu. Te vlaknine vsrkavajo strupene snovi (kot zelo vpojna krpa) in se skupaj z njimi izločijo. Veliko vlaknin obeh vrst vsebuje tudi laneno seme, ki ga moramo zmleti tik preden ga zaužijemo.
 
VITAMINI in MINERALI ter OSTALI ELEMENTI so v zelenju zelo zastopani
 
 
ZDRAVILNI KLOROFIL
Avtorica zelo nazorno opiše klorofil (t.j. zeleno barvilo rastlin, ki omogoča fotosintezo): »Klorofil je kot utekočinjena energija sonca. Če uživamo klorofil, je podobno, kot bi sončili svoje notranje organe.«
Molekula klorofila je zelo podobna molekuli hemoglobina.
 
Klorofil čisti notranje organe in uničuje patogene bakterije, glive, rakaste celice in še marsikaj drugega.
V našem telesu živijo 'dobre' bakterije, ki potrebujejo kisik. Patogene bakterije pa ne prenesejo kisika. Klorofil celicam dovaja kisik. Mnoge raziskave pravijo, da je težko najti bolezen, pri kateri klorofil ne bi pomagal. 
Odličen način za uživanje klorofila je pitje zelenih kašastih sokov.
 
Veliko klorofila (kar 70%) vsebuje sok mlade pšenice (pšenična trava), vsebuje pa tudi 92 rudnin od 102 možnih, vitamine, encime in 19 aminokislin.
 
Izjemnega pomena za naše zdravje je tudi količina želodčne kisline. Veliko ljudi ima premalo želodčne kisline, kar vpliva na prebavo in absorpcijo hranilnih snovi. Večina mineralov za absorpcijo potrebuje določeno količino želodčne kisline. Ob premalo želodčne kisline v telo prosto prehajajo škodljivi mikroorganizmi, glivice in zajedavci, ki bi jih sicer kislina uničila. Želodčna kislina presnavlja kompleksne beljakovine. Če te niso dodobra presnovljene, povzročajo alergije in kvarijo imunski sistem. Pokazalo se je, da ljudje, ki jim manjka želodčne kisline, pričnejo siveti. Mnogim se je povrnila naravna barva las, ko so pričeli uživati smoothije iz zelenja. Hrana v takšni obliki drastično manj obremeni želodec glede izločanja kisline, zato je prebava za telo veliko manj naporna.
 
Pogoste težave zaradi pomanjkanja želodčne kisline: kandidaza, paraziti, multipla skleroza, artritis, astma, celiakija, avtoimunske bolezni, dermatitis, ekcem, diabetes, vetrovi, obolenja žolčnika, polipi, gastritis, hepatitis, osteoporoza, psoriaza, rozacea, koprivnica, čezmerno delovanje ščitnice.
 
V knjigi je naveden tudi vprašalnik, s pomočjo katerega lahko ugotovimo, kako je z našo želodčno kislino. Lahko poskusite tudi enostaven preizkus: Spijete ¼ kozarca soka rdeče pese. Če se urin ali blato vsaj malo obarvata rdeče, je želodčne kisline premalo.
 
Avtorica se čudi, zakaj želodčne kisline ne izmerijo pogosteje; pomanjkanje je povezano z mnogimi težavami. Naredili so tudi poskus: ljudje s pomanjkanjem želodčne kisline so 30 dni uživali zelenjavne sokove. 66,7% udeležencem se je stanje v tako kratkem času ZELO popravilo. Uredil se je tudi krvni tlak, srčni utrip in raven holesterola, ljudje so imeli več energije, zmanjšala se je depresija, prebava je postala bolj redna, izginil je prhljaj, prenehali so astmatični napadi, nohti so postali močnejši, povečala se je spolna sla, koža je postala čistejša, pretežki so shujšali, podhranjeni so pričeli pridobivati na teži (telo se je nahranilo)…
POZOR! Ne smemo mešati želodčne kisline in kislosti krvi (zakisanosti telesa)!
 
 
ZELENJE RAZKISA TELO in ga ohranja BAZIČNEGA
(več o zakisanosti: Počistimo kisle odpadke iz svojega telesa)
 
 
Leta 1931 je Otto Warburg prejel Nobelovo nagrado za odkritje, da rak lahko nastane le v kislem okolju (zakisanost telesa):
»Danes ne moremo več trditi, da ne vemo, kaj je rak in kaj ga povzroča. Ni bolezni, pri kateri ne bi tako dobro poznali vzroka kot pri raku. Tako da nevednost ne more biti več opravičilo, da ne bi kaj storili, da bi raka preprečili…«
(Dr.Otto Warburg, K. Triltsch: The prime cause and prevention of Cancer).
Še zanimivost, ki da dr. Warburgu še večjo vrednost: čeprav je bil žid, ga Hitler ni preganjal. Zelo se je zavedal, kakšen pomen ima njegovo delo in nadvse se je bal raka.
 
 

Zakisani ljudje imajo mnoge zdravstvene težave. Med drugim začno pridobivati na teži (se redijo, čeprav količinsko ne jedo preveč); telo želi kisle odpadke umakniti, zato jih skladišči v maščobnih celicah.

Stanje zakisanosti lahko preverite na brezplačnem bioresonančnem pregledu (Kaj je to?)

 

Zaradi zakisanosti se poviša tudi 'slabi' holesterol (LDL), saj ga jetra izločajo zato, da bi vezal nase kisle in druge odpadke.

 
Kot mnogi drugi, se tudi avtorica sprašuje, zakaj tako malo ljudi ve, kaj je pH (kislost), če je to za zdravje tako pomembno.
Zakaj ne bi mogla imeti živila na deklaraciji tudi vrednosti pH?
Na pregledih nam merijo vse mogoče, kislosti pa nikdar, čeprav je to popolnoma enostavno.
Zato je izjemno pomembno, da se o tem pouči čim več ljudi.
(več o tem v knjigi: Robert Young – The pH Miracle)


Hrana žal ni edini dejavnik, ki zakisa telo; kisle odpadke tvorijo tudi stres, pretirana vadba, hrup, pretirano delo, …
 
Bazičnost pa ustvarjajo vse sproščujoče dejavnosti in večina živil rastlinskega izvora.
 
 
Informacije v članku so povzete po knjigi Victorie Boutenko - ZELENO ZA ŽIVLJENJE, ki je izšla pri založbi ARA.
Kar je navedeno, ni nujno enako s stališči avtorice članka.
Da bi izvedeli več o tej tematiki, preberite knjigo. V njej so navedeni mnogi viri, raziskave in pričevanja ljudi, ki so s pitjem sokov iz zelenja izboljšali svoje zdravje.
Za svoje zdravje ste odgovorni sami. Nihče drug ne more prevzeti odgovornosti za vaše odločitve in dejanja.
 
 
* Mešalnik Blendtec smo kupili v prodajalni SADNI VRT v Mengšu, kjer so nam prijazno svetovali. Tam nudijo tudi vsa potrebna kvalitetna živila za pripravo sadno-zelenjavnih kašastih sokov.
 
In na koncu še velika zahvala Tini, ki mi je priporočila to knjigo!  
 

Maja Sršen

januar 2014