CENTER ZDRAVJA IN ZABAVE

Šport in vitkost ne preprečita oblog v ožilju

Utrinki s predavanja dr. Luigija Grattona, zdravnika iz ZDA (Ljubljana, junij 2012)

ŠPORT NE MORE KOMPENZIRATI SLABE PREHRANE

Tudi vitki ljudje imajo  pogosto težave s prekomerno maščobo – profesionalni športniki prav tako niso izjema
 
Luigi Gratton je doktor medicine; magister javnega zdravja (Master of public health: M.P.H. univerza Harvard); specializiran za družinsko medicino; klinični zdravnik na UCLA v centru za človeško prehrano; večkrat nagrajen; zaključil je podoktorsko štipendijo na UCLA. Je tudi odličen športnik in fitnes trener.
 
Zaposlen je pri podjetju Herbalife in ena od njegovih nalog je izobraževanje svetovalcev za pravilno prehrano po celem svetu. Nekaj izvlečkov  našega izobraževanja:
 
INDEKS TELESNE MASE (ITM oz. BMI) NI USTREZNO MERILO SESTAVE TELESA
ITM je izračun, ki upošteva zgolj telesno višino in težo. Ne upošteva pa konstitucije oz, sestave posameznikovega telesa in aktivnosti osebe. ITM je premalo natančen pokazatelj stanja telesa, saj imata lahko dva popolnoma različna posameznika enak ITM.
V razmislek so nam lahko podatki, da je pri ljudeh z normalnim (zdravim) ITM kar 45% žensk in 60% moških, ki imajo preveč telesne maščobe. Ta maščoba se nahaja predvsem okrog notranjih organov (jetra) in navzven ni moteča, zato se je ne zavedamo. Maščobno tkivo, ki se nalaga v predelu trebuha, ogroža zdravje. Razleze se namreč v glavno žilo, ki vodi v jetra. To pripelje do srčno-žilnih bolezni, diabetesa, raka in mnogih kroničnih bolezni. Z drugimi besedami: lahko imamo idealno število kilogramov, vendar to ni nobeno zagotovilo, da nas ne ogroža maščoba v predelu trebuha.
 
Preverite, v kakšnem stanju je vaše ožilje, notranji organi, nivo vitaminov in mineralov...
Naročite se na bioresonančno analizo telesa in izvedeli boste ogromno informacij o svojem telesu.
Prijavite se na zdravje.zabava@gmail.com
 

Preveč maščobe so izmerili celo pri profesionalnih športnikih

Maščoba okrog notranjih organov ne ogroža samo debelih ljudi. Veliko presenečenje je bilo, ko so strokovnjaki podjetja Herbalife opravili meritve sestave telesa profesionalnih nogometašem. Izmerili so jim kar 20% telesne maščobe (absolutno preveč). Večina te maščobe se je nahajala ob jetrih. Fantje so seveda vsi videti zelo postavni in fit. Nihče ne bi pomislil, da se v njihovem trebuhu nahaja toliko maščobnega tkiva.

Nato so analizirali njihove prehranjevalne navade in ugotovili, da se pogosto prehranjujejo v restavracijah s hitro prehrano: pizza, taco, burrito … Njihove priljubljene pijače pa so energijski napitki. Nogometaši so menili, da je popolnoma vseeno, kaj jedo, saj so vendar aktivni športniki. Odstotek telesne maščobe se jim je hitro popravil, ko so uravnotežili prehrano.
 
Dr. Gratton je opozoril, da s hrano, ki ne vsebuje vlaknin, bogata pa je s sladkorji, ne moremo doseči drugačnega efekta. Enako se dogaja tudi pri brezdomcih – jedo malo (ampak neuravnoteženo), maščoba pa jim zaliva notranje organe.
 
Pogosto prepričanje športnikov »Lahko jem vse, saj vse pokurim« ne drži!
 

NOVOST: Natančne meritve stanja telesa (maščoba v predelu trebuha idr.) tudi pri nas!

Besede dr. Grattona so nam dale misliti. Pozanimali smo se, ali obstaja natančna naprava za enostavno uporabo, ki bi podala podatke o količini maščobnega tkiva tudi za predel trebušne votline. Našli smo in imamo jo!
 
Z natančnim bioresonančnim analizatorjem testiramo biološke procese v vašem telesu.
Imamo tudi napravo Tanita, ki izmeri telesno sestavo in sporoči (vitalnost), ki je izražena s starostjo v letih. Poleg tega podatka lahko izmerimo tudi:
- kostno maso,
- mišično maso,
- indeks telesne mase (BMI),
- količino vode v telesu,
- odstotek telesne maščobe (posebej za vsako okončino, predel trebuha in celotno telo)
- dnevno porabo kalorij vašega telesa.
Ob spremembi načina življenja (vadba, prehrana itn.) lahko spremljamo tudi spremembe oz. napredek v določenih časovnih razmikih.
 
Izkušnje meritev kažejo, da ljudi mnogo bolj 'zaboli' in strezni podatek o stopnji vitalnosti (starosti) telesa, kot katerakoli druga meritev. Prava motivacija je očitno prav zares mladost.
 
SVOJE TELO LAHKO POMLADITE. Hvaležno vam bo!
 
ALOE VERA: njen acemannan okrepi naše koristne bakterije
Aloja je puščavska rastlina, ki ima izjemno lastnost, da neverjetno hitro celi rane. V procesu fotosinteze proizvaja zelo dolge ogljikove hidrate (sladkorje), ki so popolnoma drugačni od jedilnega sladkorja. Ti sladkorji predstavljajo hrano koristnim bakterijam v našem telesu. Imenujemo jih prebiotiki. Na ta način se koristne bakterije okrepijo (razmnožijo). To je organizmu v pomoč pri boju s škodljivimi bakterijami. Edinstvena struktura aloje, ki nahrani koristne bakterije, je acemannan. Ko je v telesu zadosti prebiotikov, se to zazna na več področjih: počutje, nivo energije, kvaliteta kože, las in nohtov. Znan prebiotik je tudi inulin.
 
(prebiotik Wikipedia: Prebiotiki so za človeka neprebavljivi ogljikovi hidrati in tako ne predstavljajo neposredno hranil, vendar pozitivno vplivajo na črevesno floro. Normalna črevesna flora, ki jo predstavljajo bakterije in drugi mikroorganizmi v debelem črevesu, ima pomembno nalogo pri zagotavljanju zdravja posameznika, zato so prebiotiki zaželena sestavina vsakodnevne prehrane. Mikroorganizmi črevesne flore namreč proizvajajo encime, ki omogočajo prebavo prebiotikov in jih zato lahko porabijo kot hranila.
Prebiotiki se naravno nahajajo zlasti v neobdelani rastlinski hrani, dandanes pa jih pogosto dodajajo prehrambenim izdelkom. Prebiotika, ki se najpogosteje dodajata živilom, sta inulin in oligofruktoza.)
 
Priporočamo napitek iz prvovrstne aloe: zeliščni koncentrat Aloe Vere
 
 
Herbalife je prehranski sponzor Dejanu Zavcu
Poslušali smo tudi izkušnje Dejana Zavca. Razložil je, na kakšen način in v kolikšni meri je njemu način prehranjevanja z dopolnili Herbalife vplival na športne dosežke. Tu se je veliko naučil o pravilni prehrani, na kar pred tem ni mogel biti pozoren, saj ga z določenimi dejstvi nihče ni seznanil. Letos poleti je s podjetjem Herbalife podaljšal pogodbo o sponzorstvu, saj je s prehrano in rezultati zelo zadovoljen. 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Pripravila Maja Sršen, september 2012