CENTER ZDRAVJA IN ZABAVE

Encimi - Lakota pri polnem želodcu

 PREBAVNI ENCIMI

Zakaj lakota ob polnem želodcu?
 
 
BREZ ENCIMOV NI ŽIVLJENJA
Vsak naš gib, misel, čustvo, vsi prebavni procesi so posledice kemijskih reakcij, ki jih omogočajo encimi. Encimi uravnavajo vse presnovne procese v telesu. Tokrat se bomo osredotočili na naše encime, ki omogočajo prebavo. Hrano razgradijo na osnovne sestavine, ki lahko prehajajo v kri in limfo, da pridejo do vsake celice telesa.
 
 
BREZ PREBAVNIH ENCIMOV BI S POLNIM ŽELODCEM UMRLI OD LAKOTE.
 
 
PREBAVNI ENCIMI
Encime do neke mere naše telo lahko proizvaja samo, večino jih moramo zaužiti s hrano. Naši prebavni organi morajo hrano predelati tj. razgraditi na osnovne delce. Le tako lahko prehajajo v krvni obtok. Da organizem lahko izkoristi hranila iz hrane, potrebuje encime. Brez njih telo ne bi moglo izkoristiti nobenega živila.
Na vsaki stopnji presnove sodelujejo različni encimi. Poznamo jih prek 3000. Vsak encim opravlja svojo nalogo in ne more nadomestiti drugega encima.
Primer:
 • AMILAZA razgradi kompleksne ogljikove hidrate v enostavne; glukoza
 • PROTEAZA razgradi beljakovine v aminokisline
 • LIPAZA maščobe razgradi na maščobne kisline
Prebava se prične v ustih s prebavnimi encimi iz sline. Ti začnejo prebavo ogljikovih hidratov. Večji del prebave se zgodi v tankem črevesu, kjer delujejo encimi iz prebavnih sokov želodca, žolča, trebušne slinavke, jeter in črevesja.
Večino encimov naj bi človek zaužil s hrano, da prebavni organi niso preobremenjeni s proizvajanjem prebavnih sokov. 75% presne hrane se prebavi z lastnimi encimi. Takrat trebušna slinavka doda le malo svojih. Tako jo zelo razbremenimo.
 
 
V KUHANI HRANI NI  ENCIMOV in VITAMINOV. ENCIME UNIČI TOPLOTA, PROPADEJO ŽE PRI 65°C. TO IZČRPA NAŠA PREBAVILA.
Prebavo lahko izboljšamo z dodajanjem encimov.
 
 
Živila z malo ali brez prebavnih encimov: kuhana, pečena in ocvrta hrana, ustekleničeni sadni in zelenjavni sokovi, praženi kosmiči, kruh, hrana iz mikrovalovne pečice, predhodno zamrznjena živila. Vsa omenjena hrana zelo obremeni naše prebavne organe, predvsem trebušno slinavko.
Tovarniško obdelan škrob (kruh, koruzni kosmiči, zamrznjeni krompirjevi izdelki) je 'odporen' proti prebavnemu encimu amilazi. Ta hrana pride neprebavljena v debelo črevo, kjer jo z ogromno energije razgradijo koristne črevesne bakterije. Črevesna flora se izčrpa, zato prihaja do prebavnih težav.
 
 
¾ PRESNE HRANE SE LAHKO PREBAVI Z ENCIMI, KI SO V NJEJ. TO RAZBREMENI NAŠA PREBAVILA.
 
 
Encimi se nahajajo zgolj v presni – surovi hrani. Pri 65°C encimi žal propadejo. Hrana, ki jo najpogosteje uživamo, zelo obremenjuje naša prebavila, saj v njej encimov ni: juhe, zrezki, krompir, kruh, palačinke, sokovi…
V nasprotju presna hrana;  vsak list solate, vsako zrno žita, vsebuje milijardo encimov. Dokler rastlina ali žival živi, encimi sodelujejo pri obnavljanju celic. Ko žival usmrtijo ali rastlino odrežejo, encimi življenja več ne obnavljajo, temveč prično razkrajati celice. Ko ima zelenjava že kak uvel list ali ko sadje prične spreminjati barvo, so na  delu razkrajalni encimi, ki škodujejo zdravju. Encimi pričnejo propadati pri sobni temperaturi.
 
LE V PRAVILNO SHRANJENIH ŽIVILIH SE OHRANIJO BIOLOŠKO POMEMBNE SNOVI.  
ZELO SVEŽE ŽIVILO ŠE VSEBUJE ENCIME, KI SODELUJEJO PRI PRESNOVI.
 
 
Naši prebavni organi se ob neustrezni prehrani  izčrpajo in proizvajajo vedno manj encimov. Posledično je toplotno obdelana hrana čedalje slabše prebavljena, kar ima hude posledice za zdravje:
 • iz neprebavljene hrane naše celice ne dobijo hranil, zato smo neprestano lačni
 • neprebavljena hrana  v črevesju gnije in zastruplja telo.
Mlado telo pomanjkanje encimov v hrani še zmore uspešno kompenzirati – dokler se prebavila ne izčrpajo.
 
 
OB POMANJKANJU ENCIMOV SMO LAČNI OB POLNEM ŽELODCU. SOOČAMO SE Z MNOGIMI NEPRIJETNOSTMI.
 
 
ZNAČILNE TEŽAVE POMANJKANJA PREBAVNIH ENCIMOV
Pomanjkanje energije
Povsem premalo energije za normalno funkcioniranje dobimo iz hrane. Hrana neprebavljena potuje skozi prebavni trakt.
Naša prebavila so preobremenjena s proizvodnjo encimov, kar nam tudi jemlje energijo.
Neprebavljena hrana v prebavilih gnije in vre, kar zastruplja telo. Uniči črevesno floro, ki je izjemnega pomena za imunski sistem. Škodljive bakterije in glivice iz črevesja prehajajo v kri in potujejo po celem telesu. Organizem je zelo obremenjen z izločanjem strupov. Tudi to nam jemlje energijo. Pogosta spremljevalca sta tudi glavobol in zakisanost.
 
Povišan krvni sladkor in metabolni sindrom, ki vodita  v sladkorno bolezen
Ko se trebušna slinavka izčrpa, proizvaja vedno manj prebavnih sokov in ne zmore uravnavati krvnega sladkorja.
Po drugi strani se naše celice ne odzivajo več na inzulin (metabolni sindrom).
 
Pridobivanje na teži ne da bi pretiravali s količino hrane
Ob pomanjkanju encimov je motena tudi presnova maščob, zato se prekomerno tvori maščobno tkivo.
 
Prebavne težave vseh vrst
Hrana se iz telesa izloča neprebavljena. Včasih to spremlja zaprtost, drugič driska. Velikokrat je prisotno napenjanje in vetrovi. V črevesju nastajajo debele obloge. Velikokrat blato ni definirano in čvrsto, temveč je mehko, lepljivo in zaudarja.
 
Civilizacijske – sodobne težave
Alergije, avtoimunske bolezni, migrena, revma, multipla skleroza, fibromialgija, prebavne težave in bolezni prebavil, depresija
 
Težave z želodčno kislino in posledično pomanjkanje beljakovin
Danes ljudem pogosto primanjkuje beljakovin, četudi jih zaužijemo dovolj. Težava je v želodčni kislini, ki jo mnogim zaradi izčrpanosti želodca primanjkuje. Simptomi pomanjkanja želodčne kisline so enaki kot pri presežku. To je lahko posledica stresa ali/in neustrezne prehrane. Želodčna kislina je ključnega pomena za razgradnjo beljakovin. Encimi, ki prebavljajo beljakovine (pepsin, tripsin, himotripsin), lahko delujejo le v kislem okolju.
 
 
ČETUDI POJEMO DOVOLJ BELJAKOVIN A JE ŽELODČNA KISLINA PREŠIBKA (posledica stresa, prehrane), NAM BELJAKOVIN PRIMANJKUJE.
RASTLINSKA HRANA STIMULIRA NASTAJANJE ŽELODČNE KISLINE, MAŠČOBA JO ZAVIRA.
 
 
PREBAVA MESA
Telo lahko iz mesa uporabi le ¼ snovi. Pri prebavi mesa nastaja večja količina sečne kisline, ki zastruplja telo. Zadosti je, če meso uživamo največ 2x tedensko. Mora biti od živali, ki so se gibale na prostem! S kuhanjem se uniči veliko beljakovin, saj s segrevanjem spremenijo strukturo. Beljakovine raje pridobimo iz rastlinske hrane, saj ta izboljša presnovo, ker stimulira nastajanje želodčne kisline.
 
 
DODAJANJE PREBAVNIH ENCIMOV K PREHRANI ZELO POVEČA KOLIČINO UPORABNIH HRANIL IZ HRANE, IZBOLJŠA PREBAVO. (povezava)
 
 
 
POMEMBNE LASTNOSTI PREBAVNIH ENCIMOV
 • Hrano razgradijo na hranila, ki jih potrebujejo naše celice. Brez njih ni prebave.
 • Vsak opravlja svojo nalogo. Drug drugega ne morejo nadomeščati.
 • Nahajajo se le v presni hrani. Propadejo pri 65°C.
 • Večino jih moramo zaužiti s hrano.  Do neke mere jih lahko proizvaja tudi naše telo.
 • ¾ presne hrane se lahko prebavi z lastnimi encimi.
 • Pomanjkanje encimov vodi najprej v nevšečnosti, kasneje v resne zdravstvene težave.
 
Kdor uživa pretežno toplotno obdelano hrano, naj k prehrani dodaja prebavne encime. Ti naj bodo rastlinskega izvora. (povezava)
 
 
SIMPTOMI POMANJKANJA PREBAVNIH ENCIMOV
 • Napenjanje
 • Vetrovi
 • Zaprtost
 • Driska
 • Alergije
 • Avtoimunske bolezni
 • Bolezni prebavil
 • Revma
 • Migrena
 • Multipla skleroza
 • Fibromialgije
 • Celiakija
 • Chronova bolezen
 
VIRI:
Lanbein & Skalnik: Veliki zdravstveni vodnik
Klaus Oberbeil: Do zdravja z zdravo hrano, Mladinska knjiga
 
 
 
VAŠE ZDRAVJE – NAŠA SKRB!
Dandanašnji je velik projekt, kako v hitrem življenjskem tempu uravnotežiti prehrano. Večina hrane je toplotno obdelana, torej je osiromašena encimov. Seveda proizvajalci poskrbijo, da je ta hrana zelo okusna že na izgled in se ji težko odpovemo. Poleg tega je v hladnih letnih časih precej težko shajati s hladno presno hrano. Le redko kdo se lahko pohvali, da pri sebi ne zazna zgoraj opisanih težav.
 
Zato smo za vas pripravili dve prehranski dopolnili z naravnimi prebavnimi encimi rastlinskega izvora.
Zasnoval jih je dr. Tomislav Majič; kardiolog, zdravnik interne in vaskularne medicine, ki zagovarja preventivo in zdrav življenjski slog.
 
 
1. CARBO DIGEST

 
Vsebuje predvsem encime, ki pomagajo pri prebavi ogljikovih hidratov. Za popolnejšo prebavo je dodanih tudi nekaj encimov za pomoč pri presnovi beljakovin, maščob in vlaknin. Carbo Digest pomaga tudi pri prebavi mleka in glutena. Tako se hrana zmehča in prične prebavljati že v zgornjem delu želodca.  
 
ENCIMI: amilaza, alfa-galaktozidaza, invertaza, celulaza, hemicelulaza, proteaza, lipaza, glukoamilaza, maltaza, laktaza 
Vsi encimi so rastlinskega izvora. Ovoj kapsule je iz celuloze.
 
Dopolnilo se priporoča ljudem, ki jedo vsa živila in tistim s krvno skupino 0.
Vegetarijancem krvne skupine 0 priporočamo encime iz dopolnila Protein Digest.
 
Cena: 28,90 € (pakiranje 60 kapsul zadošča za 30 dni)
 
 
2. PROTEIN DIGEST 
Priporočamo ljudem, ki jim manjka encimov za prebavo beljakovin. To so predvsem krvne skupine A, B, AB in vegetarijanci. V dopolnilu prevladujejo encimi za razgradnjo beljakovin, dodani pa so tudi encimi za prebavo ogljikovih hidratov, maščob in vlaknin. To izboljša prebavo ljudi, ki uživajo veliko rastlinske in polnozrnate hrane.
 
ENCIMI: papain*, bromelain, amilaza, alfa-galaktozidaza, laktaza, celulaza, glukoamilaza, maltaza, lipaza, hemicelulaza
Vsi encimi so rastlinskega izvora. Ovoj kapsule je iz celuloze.
*pri uživanju papaina morajo biti pozorni ljudje na antikoagulativnih terapijah
 
Cena: 28,90 € (pakiranje 60 kapsul zadošča za 30 dni)
 
 
NAROČANJE:
Lahko se oglasite pri nas, v Centru Zdravja in Zabave v Mengšu, kjer lahko opravite tudi brezplačni bioresonančni pregled. Naročene izdelke vam lahko pošljemo tudi po pošti.
Oglasite se nam na naslov zdravje.zabava@gmail.com ali pokličite na 031 882 383.