CENTER ZDRAVJA IN ZABAVE

Avokado

ZDRAVE RASTLINSKE MAŠČOBE za ZDRAVO VITKOST

Avokado je eksotični sadež, ki ga pogosto uvrstimo kar k zelenjavi. Izvira iz Srednje Amerike, pridelujejo ga v južnih državah ZDA, Braziliji, Mehiki, Afriki, Izraelu, Grčiji in Španiji.

Kupujemo ga lahko vse leto. Za uživanje je avokado primeren, ko je zrel toliko, da se pod pritiskom prsta nekoliko vda. Takšnega moramo hitro porabiti, da se prej ne pokvari.
Avokado izmed vseh vrst sadja vsebuje največ maščob. Ravno zaradi svojih zelo zdravih maščobnih kislin bi moral biti ta sadež osnovna sestavina našega jedilnika. Večina avokadovih maščob je namreč večkrat nenasičenih. Zato je avokado idealno živilo za tiste, ki ne želijo uživati maščob živalskega izvora.
Vsebuje tudi posebno vrsto sladkorja, ki pomaga poživiti ljudi, ki imajo težave s kronično utrujenostjo. Avokado vsebuje namreč snov, ki znižuje krvni sladkor. Tako se izboljša preskrbljenost naših možganov s hranili in počutimo se bolj vitalni, sveži in imamo boljšo koncentracijo.
 
Avokado vsebuje tudi beljakovine, vitamine in minerale v odličnem razmerju. Z njim dobimo tudi veliko lecitina, ki je pomemben za delovanje živčnih celic in bakra, ki ga nujno potrebujemo za nastajanje rdečih krvničk.
 
Obnese se tudi kot učinkovita pomoč debelim ljudem pri hujšanju. Ljudje s prekomerno telesno težo imajo pogosto povečano delovanje trebušne slinavke in s tem povčeano količino hormona inzulina v krvnem obtoku. To onemogoča porabljanje maščobnih celic. Avokado deluje v tem primeru zdravilno: zmanjša količino inzulina in maščobne obloge se zato laže raztapljajo.
 
Avokado vsebuje veliko vitamina B6, ki ga najbolj potrebujejo tisti ljudje, ki vsakodnevno uživajo meso.
Zelo je primeren kot dodatek solatam, predjed ali lahek namaz za na kruh. Izvrsten je za vmesne obroke (malice). Dobro se poda k ribam. Lahko ga uporabimo kot osnovo za juho ali z njim obogatimo krompir v oblicah.
 
Z rednim uživanjem avokada poskrbimo tudi za svojo kožo, saj vsebuje veliko vitamina E, ki kožo od znotraj zaščiti pred prostimi radikali. Lahko si pripravimo tudi masko, katere maščoba poživi suho ali celo luskasto kožo, omili gube in koža postane zopet mehka.
 
JEJMO AVOKADO:
  • Pomaga pri hujšanju.
  • Poveča koncentracijo, budnost.
  • Lajša menstrualne težave.
  • Izboljša želodčne sokove za boljšo prebavo beljakovin.
  • Pospešuje nastajanje rdečih krvničk.
  • Je idealen vir beljakovin in zdravih maščob.
 
Vir: K. Oberbeil: Zdravilna moč sadja in zelenjave
 
 
Pripravil in objavil Tomaž Vrhovnik (zdravje.zabava@gmail.com)