CENTER ZDRAVJA IN ZABAVE

Uglasimo se na pravo frekvenco

ZVOČNI WELLNESS V CENTRU ZDRAVJA IN ZABAVE

Meditacije, delavnice in sproščanja za dvig kakovosti življenja

Gong je bil vedno povezan s pomembnimi dogodki. Vsa ljudstva z gongom zdravijo, saj njegov edinstven zvok vpliva na telo, um in duha.
Gong se razlikuje od vseh ostalih glasbil. Je idiofon - glasbilo, ki samo ustvari zvok. Običajna glasbila ustvarijo ton, ki postopoma pojenja. Ko ponovno zaigramo, takoj zaslišimo novi ton. Slišimo ga vsi enako in znamo določiti višino, barvo, trajanje... Tak zvok je za naše uho in možgane zelo predvidljiv, zato se možganom ni potrebno pretirano ukvarjati z njim. Gongov zvok je poseben. Možgane popelje v drugačno stanje zavesti. Ko udarimo na gong, zvok vzvalovi do prvega vrha in postopno izzveni. Nato se vrne, ne da bi bilo treba ponovno udariti. Tokrat zvok narašča še do višjega vrhunca in počasi izzveni. Zaradi vračajočega zvoka, ki je zelo zapleten in nepredvidljiv, slišimo zapleteno sintezo tonov. To je za naše možgane nekaj čisto novega, zato takšnega zvoka ne zmorejo opredeliti. Ker naš um ni sposoben razumeti in predvideti gongovega zvoka, menimo, da slišimo mnogo različnih glasbil. Naši možgani želijo ugotoviti, za kateri zvok gre in ga primerjati z drugimi; povežeta se leva in desna hemisfera.

 

Holistična resonanca; zunanji in notranji zvok

Vsak posameznik drugače oz. individualno zazna gongov zvok. Gre za fiziološki pojav našega sluha, saj gongovi toni zelo zaposlijo naše možgane. Gong proizvede mnogo kombinacijskih tonov, zato se zgodi poseben fenomen: ločimo zunanji (realni) in notranji zvok (kar sliši poslušalec). Prav ta dvojnost zvoka omogoča vsakemu poslušalcu, da doživi izkušnjo gonga na edinstven način, čemur pravimo holistična resonanca.

Binauralni toni – binaural beats

Ti posebni toni pomirjajo, pomagajo pri učenju, spanju in meditaciji. Binauralne zvoke ustvarijo naši možgani, kar je leta 1839 ugotovil H. Wihelm. Ta fenomen se zgodi, kadar nas obkrožajo zvoki, katerih frekvence se le malo razlikujejo; npr. 500 Hz in 510 Hz. Možgani teh dveh frekvenc ne bodo zaznali, temveč bodo ustvarili tretjo, ki je sploh ni: npr. 505 Hz. Binauralni toni so zelo uporabni, zato so predmet mnogih raziskav v medicini in izobraževanju. Razvila se je tudi avdio industrija za sproščanje, učenje, meditacijo in kvaliteten spanec. Raziskave so pokazale, da se ob poslušanju binauralnih tonov zelo poveča aktivnost možganov, predvsem povezava med levo in desno hemisfero. Dokazano pozitiven vpliv imajo binauralni toni pri težavah z učenjem (Edrington, 1984), motnjah pozornosti (Zigler, 1987), disleksiji (Hutchinson, 1994) in avtizmu (Moris, 1991).

Tudi v slovenskem šolskem prostoru so z raziskavami že potrdili pozitiven vpliv binauralnih frekvenc pri vzgojno-izobraževalnem delu in njihovo pomirjujoče delovanje.

Naš um vstopi v stanje ničnosti

Zvoki gonga umirijo in hipnotizirajo naš um, zato so idealni za vzpostavitev meditativnega stanja. K temu veliko pripomorejo binauralni toni. Poslušalec vstopi v 'stanje ničnosti'. Nižji um se prepusti zvokom gonga in takrat smo se sposobni popolnoma sprostiti ter priti do notranje resnice, svoje podzavesti.

 

Sproščanja in meditacije ob gongih ter drugih terapevtskih glasbilih izvajamo na več načinov:

  • po Fit Jogi vsako nedeljo (reden program po urniku)
  • po Nirvani vsako sredo (reden program po urniku)
  • vodena sproščanja (enkrat mesečno; prijave zbiramo sproti)
  • vodene meditacije (enkrat mesečno; prijave zbiramo sproti)

Za več informacij nam pišite na zdravje.zabava@gmail.com